Ploff als symbool voor culturele apartheid in Utrecht
Stop de persen! Brekend nieuws! Alle verloven zijn ingetrokken! Vrouwen en kinderen eerst! Broodje Ploff, de bekendste en beste snackbar van Utrecht, gaat sluiten. Eigenaresse Melissa Ma verkoopt de zaak omdat ze de lange uren niet meer kan opbrengen. Wie haar 's nachts om twee uur weleens boven de frituurpan heeft zien zwoegen om een perfect frietje te bereiden voor een doorgaans beschonken klant, kan zich daar een voorstelling van maken.
Ploff verkocht al de beste friet van Utrecht toen we dat nog gewoon patat noemden en Sergio Herman alleen in de buurt van een aardappel kwam als hij er via een culi-moleculair alchemistische procedé een schuimpje van kon bakken.
In Ploff draait men zeven dagen per week de graveyard shift -de kerkhofdienst-, zoals nachtwerk in het Engelse taalgebied wordt genoemd. Als je daarbij drie kinderen moet grootbrengen, is dat zelfs voor iemand die van achteren Ma heet een bijna ondoenlijke opgave. Na al die nachtelijke tropenjaren is de rust haar van harte gegund.
De hysterische alarmbellen aan het begin van dit stukje gaan dan ook niet af vanwege Ma's vertrek, maar vanwege de nuffige hipsterhorecagastjes die haar plaats innemen. Broodje Ploff, al decennialang de plek waar hongerige nachtbrakers aanmeren voor een frietje, een frikadelletje mayo en een blikkie cola, wordt - u raadt het al- een fokking 'kwaliteits-eetcafé met speciale bieren en spannende wijnen'. Spannende wijnen, ja. Nagelbijtwijnen. Wijn die je drinkt met beide handen voor je ogen omdat je niet durft te kijken, zo spannend. Chateau Humbug.
Tuurlijk, het is best lekker dat er steeds meer gelegenheden komen waar de wijnkaart meer keus biedt dan uitsluitend wit of rood. En in speciaalbier spuug ik ook al niet.
Maar Ploff verkocht al de beste friet van Utrecht toen we dat nog gewoon patat noemden en Sergio Herman alleen in de buurt van een aardappel kwam als hij er via een culi-moleculair alchemistische procedé een schuimpje van kon bakken. Een kwaliteitsvettebek. Daar kan geen spannende wijn tegenop.
Huurders op de Croeselaan worden uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor welgestelde professionals. En de hele binnenstad wordt alvast aan hun als verfijning vermomde eenkennigheid aangepast. De teloorgang van het instituut Ploff is symptomatisch voor de culturele apartheid die in Utrecht om zich heengrijpt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Zelf kon hij in Utrecht geen huis betalen, nu keert deze voormalige leerkracht er terug als PvdA-wethouder
-
PREMIUM
Deze Utrechtse ‘D66-belofte’ wil als nieuwbakken wethouder boegbeeld zijn voor jonge vrouwen
-
PREMIUM
Kampong lyrisch over verdediger Ditvoorst: ‘Ik begrijp niet dat Tijs nooit is opgepikt door een profclub’
Nog twee zeges en Kampong promoveert als kampioen van 1A naar de hoofdklasse. Op dat niveau hoort verdediger Tijs Ditvoorst (28) minimaal thuis, zeggen insiders. ,,Ik begrijp niet dat Tijs nooit is opgepikt door een profclub.”
-
PREMIUM
Veel te jong of niet? Eva is 25 jaar en wordt nu al wethouder in een grote stad
Met haar 25 jaar is ze straks de jongste wethouder die Utrecht ooit heeft gehad. Eva Oosters mag namens Student & Starter samen met zes andere wethouders de komende jaren Utrecht besturen. Wat zijn de kansen en valkuilen voor deze benjamin? ,,Het afbreukrisico is groot.’’ -
AD Utrechts Nieuwsblad zoekt 100-jarige Utrechters!
Utrecht is jarig en dat mag gevierd worden. Op 2 juni 2022 heeft de stad precies 900 jaar stadsrechten. Voor een portretserie in deze krant zijn wij op zoek naar negen 100-jarigen: hoe zagen zij hun stad in de afgelopen jaren veranderen? En wat maakt Utrecht voor hen écht Utrechts? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht