Plofkraak was derde incident binnen week tijd bij geplaagd winkelcentrum Tuindorp

videoOmwonenden van de geldautomaat van de ABN Amro aan de Valetonlaan in Utrecht voelen zich niet meer veilig na de mislukte plofkraak afgelopen nacht. Een explosief bleef achter toen de daders werden gestoord en op een scooter vluchtten. Bovendien was de plofkraak het derde incident in een week tijd voor het geplaagde winkelcentrum De Gaard in Tuindorp.

In de geldgleuf van de automaat zat een staaf met een explosief. De politie zette de omgeving vannacht ruim af en ontruimde uit voorzorg twee woningen. Ook mensen uit de omliggende straten mochten hun woning niet verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het explosief verwijderd.

De geldautomaat is pas een half jaar geleden geïnstalleerd, tot verbazing van de buurt. ,,Er is een stukje aan de flat aangebouwd en daar is de geldautomaat in geplaatst”, zegt een buurtbewoner. ,,Het is vreemd dat wij niet zijn geïnformeerd, maar dat gebeurt wel vaker. Ik vind het geen fijn idee dat onder de flat een geldautomaat zit. Ik heb in Overvecht gezien hoe groot de schade kan zijn bij een geslaagde plofkraak.”

Een andere bewoner werd ook uit zijn huis gehaald. Hij schrok even. ,,Er werd op de deur en ramen geklopt. Ik wist niet wat er aan de hand was, heb ook niets gehoord. We werden op het politiebureau opgevangen. Ik maak me wel zorgen over een automaat onder onze huizen. Ik begrijp ook niet dat deze nu nog is geplaatst, terwijl alle automaten binnenkort worden vervangen.” 

Volledig scherm
De EOD heeft het explosief onschadelijk gemaakt. © 112mediautrecht

Derde incident

Voor het winkelcentrum De Gaard, dat al twee jaar in een verbouwing zit, was de mislukte plofkraak het derde incident binnen een paar dagen. Zaterdag bleek het net aangebrachte dak te lekken en dinsdag werd een gasleiding geraakt. Een deel van het winkelcentrum en enkele woningen werden toen ontruimd. ,,Wat een week”, verzucht een winkelier. ,,Gelukkig hoorde iemand vannacht buiten geluid en ging kijken. Toen zijn de daders gevlucht.”

De verbouwing van het winkelcentrum in Tuindorp loopt sowieso al stroef, waar bewoners veel overlast hebben gehad van alle bouwwerkzaamheden. Lees hier een verhaal uit juli van dit jaar, waarin bewoners én ondernemers aangeven te snakken naar het einde van de renovatie die eind 2017 begon.

Volledig scherm
De geldautomaat bij De Gaard. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht