Volledig scherm
De politie doet onderzoek na een plofkraak bij de AH Tamboerijn in Soest. © Caspar Huurdeman

Plofkrakers al maanden voor arrestatie in beeld bij politie

De politie had een groep van zeven plofkrakers sinds maart al in het vizier. Dat bleek vanmiddag tijdens een eerste pro-forma zitting in de Utrechtse rechtbank waar de verdachten moesten verschijnen. Zij blijven voorlopig nog vast zitten.

Justitie verdenkt de zeven mannen er van een criminele organisatie te hebben gevormd en linkt de groep aan liefst 54 plofkraken. Dat wil niet zeggen dat er ook in al die zaken bewijs is dat de mannen plofkraken hebben gepleegd: dat wordt momenteel nog onderzocht.

Wel denkt het OM zeker te weten dat de groep in elk geval kraken heeft gepleegd in Utrecht, Soest, Leersum, Axel, Almere en Almelo. Daarbij werden grote geldbedragen, variarend van 8100 euro tot 71.000 euro, buitgemaakt.

Thermische lans
Het rechercheteam van de politie dat de vele plofkraken onderzocht kwam de groep op het spoor omdat zij veelal de zelfde werkwijze gebruikten. Zij forceerden deuren van supermarkten van Albert Heijn om zich vervolgens te richten op de mobiele pinautomaten van ING.

Die werden opgeblazen door met meegenomen gasflessen gas in de automaten te laten lopen. Na de explosie gingen zij er in gestolen Audi's of BMW's vandoor, meent justitie. Soms gebruikten de plofkrakers ook een thermische lans, waarmee de pinautomaat als het ware open werd gezagad.

Na een kraak in Soest werden David R., Martin de W. en Roger K. aangehouden. Zij werden aangetroffen in een speciaal geplaatste bouwkeet. Op die keet lag een speciaal geprepareerd zeildoek, waardoor ze ongezien dachten te blijven voor de warmtecamera van de politiehelicopter.
Later trof de politie bij De W. en K. ook geldbiljetten aan die besmeurd waren met inkt. Dat duidt er op dat de geldcasettes beschermd waren. Bij diefstal 'ontploffen' de casettes, waaroor de inkt de biljetten onbruikbaar zou moeten maken.

DNA
Het OM meldde tijdens de zitting ook dat er veel DNA-bewijs is tegen de zeven verdachten. Zo zijn er handschoenen gevonden op de vluchtroutes met daarin DNA-sporen van de verdachten. Ook zijn er telefoongesprekken tussen de zeven verdachten afgeluisterd. Daarin zouden belastende zaken zijn besproken.

De rechter besloot dat de zeven verdachten nog tot 31 maart vast blijven zitten. Dan staat de volgende pro forma zitting in de agenda. Wanneer de inhoudelijke behandeling volgt is nog onduidelijk, omdat er nog veel onderzoek nodig is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht