Volledig scherm
Het kwartet verdachten wordt ook verdacht van een plofkraak bij de Albert Heijn in Leersum, op 29 december 2017. © Sem van der Wal

Plofkrakers sloegen toe met pizzaschuif, breekijzer en een amuselepel

UpdateSamen met drie andere mannen zou voormalig kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht Steven K. (32, Utrecht) een criminele organisatie hebben gevormd die zich bezighield met plofkraken. Met breekijzer en pizzaschuif zouden zij hebben toegeslagen. Vandaag begon de rechtszaak tegen de verdachten.

Het viertal zou in twee maanden tijd in wisselende samenstelling zeker negen plofkraken hebben gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie sloegen zij tussen december 2017 en februari 2018 vooral in Gelderland toe (twee keer in Druten, in Buren, Didam en Zetten). Maar ook in Noord-Brabant (Made, Boxmeer) en in Utrecht (twee keer in Leersum) was het raak. Opvallend is dat in vrijwel alle zaken een vluchtscooter opduikt, net als een bestelbus en een breekijzer. Met behulp van een pizzaschuif en een soort amuselepel werden de explosieven geplaatst.

Slapend

Naast Steven K. stonden vandaag ook Jacky E. (24, Houten), Abdel T. (25, Nieuwegein) en Roger K. (27, Utrecht) voor de rechter. Steven werd betrapt bij de laatste plofkraak: een mislukte poging in Druten eind februari vorig jaar. De voormalige nummer tien van de kandidatenlijst van Stadsbelang Utrecht werd aangehouden toen hij slapend werd aangetroffen in een bestelbus bij het Van der Valk-hotel in Tiel. Hij zou hier volgens het OM hebben gewacht op de vluchtscooter met plegers van een plofkraak, die even daarvoor werden betrapt.

Steven wordt door het Openbaar Ministerie gezien als chauffeur bij alle negen plofkraken. Hij heeft altijd ontkend iets van doe te hebben met de zaken, die speelden in de periode dat hij stemmen had moeten trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Dat ontkennen hield hij vandaag vol, net als het zwijgen over medeverdachten. 

Wel wilde hij kwijt dat hij de dag van zijn aanhouding een heel slechte dag had vanwege zijn suikerziekte. ,,Ik voelde me niet lekker en viel op de achterbank van die bestelbus in slaap. Toen ik wakker werd waren medepassagiers vertrokken. Ik ben toen de borden richting Utrecht gaan volgen. Maar bij Tiel vond ik het niet meer verantwoord en ben ik naar dat parkeerterrein gereden. Verder ben ik me nergens van bewust geweest die dag.”

Aangehouden

Verdachte Jacky E. bekende vandaag zijn betrokkenheid bij de plofkraak in Druten op 23 februari wel. Dat deed hij eerder ook al bij de politie, nadat hij bij de kraak samen met zijn op de zitting afwezige buurjongen Abdel T. op heterdaad werd betrapt. Verder zweeg de man, die door het OM verdacht wordt van het uitvoeren van vijf van de negen plofkraken.

Twee van die negen plofkraken werden gepleegd In Leersum. Hier probeerden de daders hun slag te slaan bij een ING-automaat in de lokale Albert Heijn. Zowel op 14 december als op 29 december mislukte deze kraak echter. De laatste keer gebeurde dit terwijl explosieven achterbleven. Dertig woningen in de omgeving moesten worden ontruimd. ,,Ik ben daar niet bij betrokken, ik kom nooit in Leersum’’, zei Steven K., die vandaag het meest spraakzaam was. ,,Ik beroep me op mijn zwijgrecht’’, herhaalde Roger K. ,,Ik praat niet zoveel.’’ Hij zou volgens gegevens van de enkelband die hij droeg rond de locatie van de plofkraak zijn geweest, mogelijk voor een voorverkenning.

Bewijs

Veel bewijs tegen de mannen is gebaseerd op hun manier van toeslaan, op telefoongegevens en op camerabeelden. ING vordert tienduizenden euro's schadevergoeding van het kwartet, voor schade aan hun automaten. Officier van justitie Leuven komt donderdag met zijn strafeisen in deze zaak Amuse. Daarna komen de advocaten Smeets (Jacky), Roozemond (Steven), Bouchikhi (Abdel) en De Haan (Roger) met hun pleidooi.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht