Volledig scherm
Ondernemer Martijn Geerdes en citymarketeer Renske Dalmijn van de gemeente Nieuwegein bij het vernieuwde Fort De Batterijen. © Marnix Schmidt

Plofparade moet Nieuwegeiners het andere gezicht van stad leren kennen

Nieuwegein en de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen bij elkaar. De stad wil zichzelf meer manifesteren met de vijf forten en verdedigingswerken die ze rijk is. Daarom is er op 14 juli een evenement rond fort Jutphaas, de Plofsluis en De Batterijen. Er zijn optredens, foodtrucks  en op de tussenliggende route een ‘Plofparade’ van bijzondere fietsen en andere vervoermiddelen.

Aan Nieuwegein kleeft nog te veel het imago van alleen maar eindeloze woonwijken, kantoren en bedrijventerreinen. Maar behalve het oude Vreeswijk is er veel meer met karakter en historie, menen Nieuwegeins citymarketeer Renske Dalmijn en ondernemer Martijn Geerdes.

Ze doen hun verhaal op één van de verborgen parels van Nieuwegein: De Batterijen.  Het is een van de minder bekende overblijfselen van de waterlinie: geïsoleerd gelegen aan de overzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal, dicht tegen de gemeentegrens met Houten. Sinds de fietsbrug bij de Plofsluis over het kanaal in 2015 in gebruik genomen werd, zijn De Batterijen  voor Nieuwegeiners ineens te voet of met de fiets een stuk bereikbaarder geworden. Geerdes merkt ook dat ze gaandeweg het complex steeds beter weten te vinden.

Trendy vergaderlocatie

Geerdes transformeerde het verwaarloosde fort met zijn bedrijf ID310 de afgelopen jaren tot trendy vergader- en evenementenlocatie waar in het weekeinde ook passanten iets kunnen eten en drinken. Hij is één van de ondernemers die zich aansluiten bij het initiatief van Dalmijn om de stad meer op de kaart te zetten. In de eerste plaats voor Nieuwegeiners zelf, maar uiteraard ook voor ieder ander die de stad wil leren kennen. ,,Er zijn zo veel mooie plekjes in Nieuwegein die veel Nieuwegeiners ook niet kennen. Het motto is ook ‘ontdek je eigen stad”, zegt Geerdes gezeten op het terras aan het water, vlak voor het gerenoveerde fortgebouw.

Dalmijn heeft het afgelopen jaar de sterke punten van Nieuwegein in kaart gebracht. ,,Nieuwegein is ontzettend divers, maar de publiekstrekkers zitten verspreid: twee historische kernen, City, het stadspark met Natuurkwartier en de onderdelen van de waterlinie. Ze manifesteren zich wel, maar erg versnipperd. We kiezen nu voor die laatste als krachtig thema.”

Quote

Nieuwegein is ontzettend divers, maar de publieks­trek­kers zitten verspreid

Renske Dalmijn, Citymarketeer

,,Nieuwegein ligt in het hart van de waterlinie, met vijf elementen waarvan twee bijzondere: Fort Vreeswijk als één van de oudste en de Plofsluis als uniek element,” onderstreept Dalmijn. Dat laatste is de enorme betonnen bak boven het toenmalig Merwedekanaal die in geval van nood kon ontploffen om met de brokstukken in één keer het kanaal af te dammen. Zo moest voorkomen worden dat het water waarmee de omliggende landerijen  onder water waren gezet, door het kanaal wegvloeide. De constructie is uiteindelijk nooit gebruikt.

Dalmijn: ,,Op 14 juli is de bedoeling dat Nieuwegeiners een parcours kunnen afleggen in wat wij noemen de Plofparade vanaf fort Jutphaas, via de Plofsluis naar De Batterijen. ,,Zo willen we hen kennis laten maken met deze stukjes van hun eigen stad.”

Volledig scherm
Plofsluis tussen Houten en Nieuwegein. © Koen Laureij
  1. Cultuursnuiven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    Cul­tuursnui­ven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    In de nieuwste absurde komedie van John van Eerd, Herrie in de Keuken, gieren de snorren, pruiken en petten door de zaal. Als eigenaar van een noodlijdende snackbar proberen Van Eerds alter ego Harrie en zijn compagnon hun armzalige frietjes en gehaktballen aan de man te brengen. Er is bitter weinig klandizie, maar de zon begint te schijnen als de valse eigenaresse van de aangrenzende tattooshop een oplossing biedt. Tot de controleur van de voedselinspectie zich meldt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht