Volledig scherm
Arthur Simons, beheerder Galecop Golf in Nieuwegein, bij een van de vijvers op het complex. © Koen Laureij

Poep scheppen op de golfbaan

Elke dag begint voor golfbaaneigenaar Arthur Simons met een uur poepscheppen. Ganzenpoep, welteverstaan. Op Galecop Golf in Nieuwegein wordt hij er gek van. Maar een schadevergoeding, zoals die er voor boeren is, zit er voor hem niet in.

Arthur Simons is vrolijk, óók als hij over ganzenpoep praat. Maar last heeft hij er wel degelijk van. Ganzen schijten zijn golfbaan in Galecop zo vol dat hij er naar eigen zeggen wel acht tot tien uur per week zoet mee is. ,,Honderden keutels heb je het dan over. Weet je wel hoe groot een ganzendrol is? Je zou denken dat hier een sint-bernhardshond rondloopt”, zegt Simons, terwijl hij met zijn handen de omvang van een ganzendrol aangeeft.

Quote

Weet je wel hoe groot een ganzendrol is? Je zou denken dat hier een sint-bernhards­hond rondloopt

Arthur Simons, beheerder Galecop Golf

Zijn golfbaan blijkt geliefd onder ganzen. Het is een mooi stukje groen, ingeklemd tussen de A12 en de A2. De Galecopperwetering zorgt voor het gewenste water waar de ganzen zich graag in verschuilen. Als één van de laagste en dus natste plekken van Nieuwegein vinden ze het er ook fijn.

Er is een jagersgroep die regelmatig langskomt om een deel van de ganzen af te schieten in het kader van faunabeheer, maar dat is volgens Simons een druppel op de gloeiende plaat. ,,Ze schieten er misschien 30 per keer, maar er zijn tienduizenden ganzen in Midden-Nederland…”

Daarom prijkt er nu een rood-wit lint op de oever van de Galecopperwetering, die aan de golfbaan grenst. Het is één van de maatregelen uit de ‘Faunaschade Preventiekit Module Ganzen’, waar Simons door de provincie Utrecht op gewezen werd.

Raar

Maar kans op een schadevergoeding voor de overlast, zoals boeren die kunnen krijgen, heeft hij niet. Raar, vindt ook advocaat Minou Woestenenk uit Nieuwerkerk aan den IJssel die er onlangs een blog over schreef. ,,Deze ondernemers worden net zo hard in hun inkomsten geraakt als boeren. Ik heb de indruk dat het wel breder speelt onder golfbanen en de politiek doet er niks mee.”

De provincie Utrecht, verantwoordelijk voor faunabeheer, bevestigt dat golfbanen niet in aanmerking komen voor een vergoeding. ,,Omdat hier wel sprake is van overlast maar niet van schade aan gewassen. Boeren krijgen een schadevergoeding omdat er in dat geval sprake is van directe economische schade.’’ De woordvoerder wijst Simons op de Faunabeheereenheid Utrecht die mogelijk kan helpen bij het beperken van de overlast.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht