Bussen van lijn 77 blokkeren de rotonde bij station Bilthoven.
Volledig scherm
Bussen van lijn 77 blokkeren de rotonde bij station Bilthoven. © Boas Photo

Politici en burgers willen snel oplossing voor onveilige verkeerssituatie in Bilthoven

De onveilige verkeerssituatie met lange bussen en vrachtverkeer op de Jan Steenlaan en bij het station in Bilthoven moet snel worden aangepakt. ,,Maandag beginnen de scholen weer. Ik houd mijn hart vast”, zegt raadslid Pim van de Veerdonk van Beter De Bilt. 

Van de Veerdonk, die om de hoek woont van de Jan Steenlaan, ziet hoe de lange bussen van lijn 77 dagelijks voor gevaar zorgen. Hij pleit voor een andere route van lijn 77. Ook vindt hij dat de gemeente haar belofte uit 2018 moet inlossen om het vrachtverkeer te weren uit de Jan Steenlaan. 

Niet alleen Van de Veerdonk, maar ook de fracties van Forza De Bilt en D66 maken zich zorgen om de verkeerssituatie op de Jan Steenlaan en bij het station Bilthoven. De fracties hebben ook veel signalen gekregen van bezorgde burgers. 

Sinds de nieuwe dienstregeling rijden er meer en langere bussen van lijn 77 door Bilthoven. Vooral op het busstation en op de Jan Steenlaan leidt dat tot soms hachelijke situaties voor het fietsverkeer. De Jan Steenlaan is de route die honderden scholieren dagelijks gebruiken naar de Werkplaats en Het Nieuwe Lyceum. De Jan Steenlaan is ook de hoofdroute naar hockeyclub SCHC. 

Brandbrief

Fractievoorzitter Peter Schlamilch van Forza De Bilt heeft tijdens het kerstreces een brandbrief geschreven aan verkeerswethouder André Landwehr waarin hij aandringt op snelle maatregelen, liefst voor het begin van de scholen. Maar Landwehr heeft vakantie en heeft nog niet gereageerd op de brief. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de verkeerswethouder aan het begin van de week contact gaat opnemen met busvervoerder U-OV om te praten over de situatie.

Zowel Van de Veerdonk als Schlamilch krijgt de indruk dat wethouder Landwehr de zaak niet serieus genoeg neemt. ,,Tijdens de raadsvergadering vond ik dat de wethouder de situatie wegwuifde”, zegt Van de Veerdonk. Ook Schlamilch heeft dat gevoel. ,,Ik krijg veel klachten van burgers die zich zorgen maken, maar het antwoord van de wethouder kwam er hoofdzakelijk op neer dat men er nog aan moest wennen. Wij maken ons daar zorgen over. Het past gewoon niet op de Jan Steenlaan en we willen het eerste ongeluk niet afwachten.” 

Alternatieve route

Schlamilch (Forza De Bilt) pleit voor kleinere bussen, eenrichtingsverkeer voor de bus en een compleet verbod voor vrachtverkeer. Schlamlich heeft ook een alternatieve busroute die hij de wethouder wil voorleggen.

Van de Veerdonk (Beter De Bilt) wil dat de bus weer over de Soestdijkseweg-Zuid gaat rijden en niet door de Leijen, maar wel via de 1e Brandenburgerweg. ,,Dus niet meer door de tunnel bij het station.” Van de Veerdonk dringt ook aan op kleinere bussen. ,,De lange harmonicabussen zitten nagenoeg leeg.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht