Volledig scherm
De elektrische surveilancewagen voor de politie © KIA

Politie betrapt boeven voortaan geruisloos met elektrische auto

De Utrechtse politie rijdt binnenkort emissievrij en geruisloos met elektrische auto's door de stad. Dat is onderdeel van een één jaar durende proef waaraan ook de politie in Amsterdam en Oost-Nederland deelnemen.

De politiekorpsen krijgen daarvoor elk vier maanden de beschikking over onder meer een compleet uitgeruste Kia Niro die volgens de fabrikant 455 kilometer kan rijden op een volle accu. Die kan bovendien in een half uur van tien naar zestig procent opgeladen worden.

Volgens de politie is dat ruim voldoende voor de gemiddelde surveillancedienst in stedelijk gebied waar zo'n 80 tot 120 kilometer wordt afgelegd. De auto's worden overigens niet alleen in de stad getest, maar ook daarbuiten om een goed beeld van de prestaties te krijgen.  De elektrische wagen heeft een topsnelheid van 170 kilometer per uur, niet genoeg om snelle criminelen bij te houden, maar wel een elektromotor motor waarmee de wagen binnen 8 seconden honderd kilometer per uur rijdt.

Bijkomend voordeel is dat de wagen geruisloos rijdt, waardoor de kans om boeven op heterdaad te betrappen toeneemt. Ze horen de politie dus niet aankomen...

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht