Volledig scherm
De onbekende jongen © politie

Politie deelt foto van op Utrecht Centraal gevonden Chinese jongen

UpdateHet loopt nog geen storm met tipgevers over een in Utrecht gevonden Chinese jongen. De politie kreeg slechts twee tips tot nu toe, nadat gistermiddag bekend werd gemaakt dat de herkomst van de volstrekt onbekende jongen al sinds maandag een raadsel is. Daarom is nu alsnog een foto van de jongen gedeeld.

Maandag liep de jongen met zijn rugzak onder het bollendak en in de stationshal van Utrecht CS. Hij zwierf rond op zoek naar zijn vader en had geen papieren bij zich. Ook praten met een tolk bleek geen soelaas te bieden: de vermoedelijk 12 tot 16 jaar oude jongen (1,75 meter, bril, zwart stekelhaar) laat zelf bitter weinig los over zijn herkomst.

Informatie

Daarom heeft de politie aan de bel getrokken om meer te weten te komen over de jongen, die verder in goede gezondheid is. Hoewel zeker honderdduizenden mensen gisteren en vandaag lazen over de jongen, kwam nog nauwelijks informatie binnen. ,,Informatie is nog steeds hartstikke welkom in de zoektocht naar de familie van deze minderjarige jongen’’, benadrukt de politie daarom.

Martijn Pols van de Autoriteit Persoonsgegevens snapt wel dat de politie niet direct de foto van de jongen openbaar maakte, ook al heeft de politie daar wel de bevoegdheid toe. ,,Dit is wel een bijzondere zaak, maar je moet voorzichtig omgaan met de privacy van mensen, die moet beschermd worden. Je maakt iemand in een klap ‘wereldberoemd’ in Nederland bij het tonen van een foto. Bij een mysterieuze vondeling als deze is het aan de politie om een goede afweging te maken.’’

Doortocht

Volledig scherm
De ‘redelijk unieke’ rugzak van de jongen © Politie

Chinadeskundige Fred Sengers denkt dat de jongen wellicht op doortocht was en verdwaald is geraakt. ,,Eens in de zoveel tijd zie je zo’n soort zaak voorbijkomen.” Hij roept een zaak uit 2015 in herinnering waarbij een dode Chinees in de Vecht bij Oud-Zuilen werd aangetroffen. Van hem is nooit vastgesteld wie hij was. ,,Als deze jongen geen woord Nederlands spreekt, dan zou het kunnen dat hij op doortocht was, al is dat natuurlijk speculatief. In Nederland zijn weinig illegale Chinezen en als hij hier legaal verbleef, dan zou iemand na een paar dagen de vermissing wel gemeld hebben. Mogelijk was hij met mensensmokkelaars onderweg naar Engeland en zijn andere betrokkenen op dit moment niet in staat om aan de bel te trekken over zijn vermissing.” Hoe hij dan in Utrecht terecht is gekomen? ,,Mensensmokkel gaat niet via Schiphol.”

Foto

De politie stelt bewust in eerste instantie gekozen te hebben voor terughoudendheid, ondanks dat de jongen al vier dagen geleden werd gevonden. Nu is alsnog een foto van de jongen gedeeld. ,,We doen een dringende oproep aan het publiek om mogelijk relevante informatie met de politie te delen. Wie heeft de jongen op de bewuste avond gezien of heeft gezien waar de jongen vandaan kwam?” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht