Volledig scherm
© AD

Politie doet inval bij Nieuwegeins bedrijf dat wordt verdacht van witwassen

De politie heeft donderdag invallen gedaan in een bedrijf in Nieuwegein en woningen in IJsselstein en Loosdrecht. Dat gebeurde als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting en witwassen, meldt de politie in een persbericht.

Het FINEC-team van de politie Midden-Nederland (voor onderzoek naar financiëel economische fraude) heeft doorzoekingen verricht. Dat gebeurde volgens de politie onder meer in het bedrijfspand van Engofor bv aan de Betuwehaven in Nieuwegein. Daarbij werden onder andere (digitale) administratie, voertuigen en banksaldi in beslag genomen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het bedrijf zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan fraude, aldus de politie.

Het bedrijf afficheert zich op Facebook als een 'wealth program'. De website was vandaag geblokkeerd.

Ponzi-fraude

De politie noemt als aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek een signaal van de Financial Intelligence Unit dat het verdachte bedrijf zich bezig zou houden met zogenoemde Ponzi-fraude. Bij Ponzi-fraude worden investeerders aangetrokken door enorm hoge, vaak niet realistische, rendementsbeloften.

In de beginfase van deze vorm van fraude worden daadwerkelijk ‘rendementen’ uitgekeerd, zodat er nog meer investeerders worden aangetrokken. Deze uitkeringen worden niet betaald met de winsten uit een succesvolle beleggingsmethode, maar met de inleg van nieuwe beleggers. Ponzi-fraude is een kaartenhuis dat op enig moment instort en waarbij de investeerders uiteindelijk met lege handen staan. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de verdenking van oplichting en witwassen. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht, meldt de politie en het onderzoek zal worden voortgezet.

Engofor was vanmiddag telefonisch niet bereikbaar. Aan de Betuwehaven doet een agent de deur open die meldt dat de doorzoeking nog bezig is. Bij buurbedrijf Consolid, een uitzend- en detacheringsbureau in de vervoersector weet een medewerker te melden dat Engofor zich pas twee maanden geleden in het buurpand gevestigd heeft. ,,Wat meteen opviel is dat ze in grote auto’s reden. BMW’s, Jaguars. Er stond een beveiliger voor de deur en mensen kwamen cash geld brengen. Het was allemaal een beetje vaag.’’

Quote

Er stond een beveiliger voor de deur en mensen kwamen cash geld brengen. Het was allemaal een beetje vaag

Medewerker Consolid

De politie wil niet zeggen op welke andere adressen invallen zijn gedaan. ,,Dat gaat om woningen en dat is te privé’’, zegt een woordvoerder. Dat Engofor wel met naam en toenaam wordt genoemd is volgens haar een besluit van de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht