Politie doet onderzoek in kanaal Nieuwegein naar WK-moord op Richard Houtveen

Update en videoDe Utrechtse politie deed vandaag met een boot en vijf magneten onderzoek in een kanaal aan de Zuidstedeweg in Nieuwegein. Het onderzoek staat in verband met de moord op Richard Houtveen in 2010 en is inmiddels afgerond. Wat er precies werd gezocht, wil de politie niet verder toelichten in het belang van het onderzoek.

Volledig scherm
Richard Houtveen © Politie

Het ligt echter voor de hand te veronderstellen dat er wordt gezocht naar een mogelijk steekwapen. Dat is precies wat omstanders vermoeden, die staan toe te kijken hoe keer de magneten telkens weer in het water worden gegooid en een eind over de bodem worden getrokken. 

Naast een winkelkarretje komt er een doos vol roestig metaal boven, maar kennelijk nog niet dat waar naar wordt gezocht. De politie heeft zich voorgenomen vandaag net zo lang te zoeken tot het voorwerp is gevonden waar de belangstelling naar uitgaat.

Richard Houtveen werd na de WK-finale van 11 juli 2010 in het centrum van Nieuwegein doodgestoken. Hij keek die wedstrijd met vrienden op een groot scherm op de Markt bij winkelcentrum Cityplaza. Nederland verloor toen in Johannesburg de finale van Spanje.

Nieuwe informatie

Er werd destijds een verdachte aangehouden, maar ondanks uitgebreid onderzoek kon de recherche niet voldoende bewijs vinden om de verdachte voor de rechter te kunnen brengen. Het onderzoek naar de nooit opgehelderde moord is onlangs heropend. Bij de politie zijn vijf nieuwe tips binnengekomen.

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat de 25-jarige Houtveen bij een ruzie met een groep jongeren dodelijk werd verwond in zijn hartstreek. Na de wedstrijd verliet hij via de Schakelstede het marktplein, waar hij ruzie zou hebben gekregen met deze jongeren. Vervolgens liep hij door en zou in de buurt van de parkeergarage opnieuw ruzie hebben gekregen. Hier vond de dodelijke steekpartij plaats. 

In het tv-programma Opsporing Verzocht meldde de politie dat er ‘nieuwe informatie’ beschikbaar is. Daaruit zou blijken dat het slachtoffer mogelijk doelbewust is opgezocht, mogelijk door iemand die helemaal niets te maken had met de ruzie. De zaak werd daarom in februari heropend. Justitie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Volledig scherm
Het Cold Case Team van de politie doet na bijna zeven jaar weer onderzoek naar de moord of doodslag uit juli 2010 op de 25-jarige Richard Houtveen in zijn woonplaats Nieuwegein. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht