Volledig scherm
© AD

Politie doet onderzoek naar asbestkerk

De milieupolitie onderzoekt of de Nieuw Apostolische Kerk strafbaar was door de asbest in het kerkelijk centrum De Bron in Nieuwegein zonder professionele hulp te verwijderen.

De kerkgemeenschap, sinds begin dit jaar eigenaar van het pand, heeft daar zelf met hulp van vrijwilligers de asbesthoudende delen van de gevel vervangen. De kerk was in het koopcontract gewaarschuwd voor de asbest, maar naar eigen zeggen heeft het bestuur daar overheen gelezen.

Het verwijderen van asbest uit het kerkelijk centrum De Bron aan de Buizerdlaan gaat langer duren. De asbestverwijderaars van Maton de Rooy BV hebben al 60 kuub grind van het dak gezogen en zo'n 5 centimeter grond in een straal van 5 meter rondom het gebouw afgegraven, maar nog altijd is het werk niet geklaard. Ook onder de nieuwe gevelbeplating is nog asbest gevonden en dus moest alles er weer af.

Hekken
Door middel van hekken is het pand, eigendom van de Nieuw Apostolische Kerk, al sinds 6 april afgezet vanwege de vondst van de gevaarlijke stof. De Nieuw Apostolische Kerk had het centrum, sinds begin dit jaar in haar bezit, de afgelopen maanden flink verbouwd. Zelf, met behulp van vrijwilligers uit de gemeenschap.

Maar een oplettende burger wees de gemeente erop dat er gewerkt werd met asbesthoudend materiaal. Dat is werk voor een professionele asbestverwijderaar en dus greep de gemeente, weliswaar met vier weken vertraging, in. Buiten de afzetting geldt er geen gevaar voor de volksgezondheid.

,,We hebben al het grind van het dak gezogen en de grond rondom schoongemaakt, maar nog steeds bleven we stukjes asbest vinden," vertelt Tim de Veth, die door Maton de Rooy is ingehuurd om toezicht te houden op het schoonmaakwerk. ,,Ik kwam erachter dat het loskwam van onder de gevelbekleding. Die mensen hebben dat gesloopt, maar niet goed gereinigd."

Papier
Dat betekende opnieuw een hoop papierwerk. Want het werk is al een keer stilgelegd omdat de vorige asbestverwijderaar zich niet hield aan het afgesproken saneringsplan. Daarop werd die van het project afgehaald en moest er een nieuw bedrijf ingeschakeld worden.

Dat de in april gestelde deadline van 4 mei nu niet gehaald is, is voor de gemeente geen reden om meteen een boete à 60.000 euro uit te schrijven. ,,Wij vinden het belangrijk dat het goed gedaan wordt en niet te snel. We kunnen de termijn één keer verlengen," licht een woordvoerder toe. Wordt deze deadline niet gehaald, dan moet de kerk een boete betalen. De Veth verwacht echter vandaag al klaar te zijn.

Onlangs bleek dat de Nieuw Apostolische Kerk in het koopcontract wel gewaarschuwd was voor de asbest. De milieupolitie onderzoekt of er in deze kwestie sprake is van een strafbaar feit. Of de kerk vervolgd wordt, is een beslissing van de officier van justitie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht