De demonstratie van Pegida voor de deur van de Ulu-moskee in Lombok liep uit de hand.
Volledig scherm
De demonstratie van Pegida voor de deur van de Ulu-moskee in Lombok liep uit de hand. © ANP

Politie gaat beelden uit de hand gelopen Pegida-demonstratie tóch terugkijken

De politie gaat toch onderzoek doen naar de rellen rond de Pegida-demonstratie van afgelopen vrijdag. De bijeenkomst voor de Ulu-moskee in Utrecht liep behoorlijk uit de hand, maar er werden geen arrestaties verricht.

Zondag meldde de politie dat ze ook niet meer verwachtte dat er nog arrestaties zouden komen. Maar daar komt de politie nu op terug. Ze heeft de beelden van de demonstratie bewaard en vraagt getuigen zich te melden.

CDA-raadslid Sander van Waveren vindt het vreemd dat de politie zondag al meldde geen arrestaties te verwachten: „Ik begrijp dat de politie niet meteen begon met arresteren, dat zou de gemoederen alleen maar verder verhitten. Maar het mooie van camerabeelden is dat je daar later mee aan de slag kunt.” Hij stelt morgen in de gemeenteraad vragen aan burgemeester Jan van Zanen.

Bekogeld met vuurwerk

De vijftien Pegida-demonstranten werden vrijdagavond door omstanders bekogeld met volle blikjes en vuurwerk. De bijeenkomst werd rond 20.15 uur afgeblazen door de burgemeester omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. De demonstranten zijn met bussen weggebracht. Ook werden er enkele charges uitgevoerd door politie te paard.

Als het aan Pegida ligt, volgt nog deze maand een nieuwe anti-islamdemonstratie bij de Ulu-moskee. Maar voordat het zover is gaat voorman Edwin Wagensveld graag met de Utrechtse politie in gesprek over de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht