Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Politie gaat in de fout: ‘malafide’ collectanten blijken wél geld in te zamelen voor Kika

 De Veenendaalse politie heeft een blunder begaan door collectanten van KiKa op social media af te schilderen als ‘malafide’. ‘Let op, Kika collecteert nooit’, waarschuwde de politie op Facebook en Twitter over het tweetal. In werkelijkheid hadden de collectanten juist goede bedoelingen en zijn het absoluut géén oplichters.

De mannen waren wel degelijk aan het inzamelen voor het goede doel dat zich inzet voor kinderen met kanker. De twee zetten zich zelfs al jaren in voor het goede doel met marathons, flesseninzamelingsacties en het bakken van oliebollen. 

Bij de waarschuwing die woensdagavond door de politie via sociale media werd verspreid, gaf de politie een signalement van de mannen. Het Facebook-bericht werd veelvuldig gedeeld. Met witte jassen met het KiKa-logo zouden ze langs de deuren gaan en ze reden in een witte stationwagen, schreef de politie erbij.

Vergunning

De politie waarschuwde voor de twee nadat een vrouw agenten liet weten dat KiKa nooit collecteert. Volgens de agenten was dit inderdaad op te maken uit de website van het goede doel. Zij checkten daarbij niet of het tweetal met of zonder vergunning langs de deuren ging.

Inmiddels heeft de politie de blunder rechtgezet en spijt betuigd. ‘Duizend maal excuses aan de heren op de foto’, schrijft de politie in een Facebook-bericht bij een foto van het tweetal. De marathonlopers zijn namelijk deze week mét vergunning bezig met een inzameling voor KiKa. ‘Ze zijn van plan een mooi bedrag op te halen voor een goed doel en hebben geen enkele verkeerde bedoeling’, schrijft de politie.

Verward met anderen

Ook legt de politie uit hoe de verwarring kon ontstaan. De KiKa-collectanten zijn mogelijk verward met andere mannen, die wél slechte intenties hadden. Volgens de politie lijkt het erop dat er op dit moment zowel betrouwbare als onbetrouwbare collectanten voor Kika rondlopen in Veenendaal.

Het Facebook-bericht van de politie is tientallen keren gedeeld. Op de vergissing is ook veel gereageerd. ‘Wat een blunder’, schrijven mensen bijvoorbeeld. En: ‘top dat jullie de fout hebben rechtgezet’. Ook krijgen de mannen veel steun van reageerders. ‘Jullie zijn goed bezig’, klinkt het. En: ‘Zet hem op met inzamelen!’.

De mannen zelf willen vooralsnog niet reageren op de verwarring. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht