Volledig scherm
Politieagenten op station Utrecht CS © Sem van der Wal

Politie gaat reizigers maandag uit protest hinderen bij Utrecht CS

De actievoerende politiebonden willen maandag 3 september een politiecordon aanleggen bij station Utrecht CS. Daarmee voeren de bonden actie om een betere CAO af te dwingen. Volgens de politie gaan reizigers veel overlast ondervinden van de acties en moeten zij rekening houden met vertragingen.

Het is de bedoeling dat de agenten  tussen 07.00 en 10.00 uur in linie gaan staan. Reizigers kunnen het station alleen betreden door openingen in deze linie. Agenten blijven tijdens de actie wel inzetbaar voor spoedmeldingen, zodat de veiligheid in de stad blijft gewaarborgd. 

De vakbonden hebben bewust gekozen voor Utrecht CS. ,,Met de actie wordt zowel de stad Utrecht als het Centraal Station in Utrecht bestempeld als gevarenzone, die burgers betreden op eigen risico. De keuze voor Utrecht Centraal moet worden gezien als een statement voor álle stations van Nederland.”

Hoge werkdruk

De bonden zeggen dat agenten door de hoge werkdruk die er is, niet meer kunnen instaan voor de veiligheid. Daarom is er een betere CAO nodig. ,,De gemiddelde burger zal zich veilig voelen op Utrecht Centraal en de meeste andere stations, maar daar is wel forse politie-inzet voor nodig. Zo rukt de politie regelmatig uit vanwege conducteurs die worden mishandeld, reizigers zonder plaatsbewijs, graffiti-spuiters, zakkenrollers en kofferdiefstal. Waar nachttreinen rijden is bovendien regelmatig sprake van overlast, mishandeling, vechtpartijen en graffiti. De politie wil paraat kunnen staan om het spoor nu en in de toekomst veilig te houden.”

De bonden zeggen na de actie in Utrecht ook andere stations in Nederland te willen aandoen. Daarbij wordt onder meer Amsterdam genoemd. 

Publieksvriendelijke actie

De gemeente Utrecht zegt dat de politiebonden de actie hebben aangemeld als een 'publieksvriendelijke actie'. ,,Er is afgesproken dat de reizigers geen hinder mogen ondervinden van de actie en dat de actie publieksvriendelijk zal zijn. Daar gaan we dan ook vanuit”, zegt een woordvoerder.

De NS zegt in een reactie nog niet veel te weten over de inhoud van de actie. ,,Wij hebben het nieuwsbericht ook gezien en hebben ook vragen. Wij willen graag weten wat dit precies betekent voor onze reizigers”, reageert een woordvoerder.

Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover is niet blij met de actie. ,,Het zou heel vervelend zijn als reizigers er last van hebben, maar ze kiezen  natuurlijk juist een plek waar mensen er wat van merken. Er valt helaas weinig tegen te doen. We kunnen wel naar de rechter stappen, maar bij de bus-acties bleek dat die werden goedgekeurd.”

Vanavond al organiseert de politie een ‘hinderactie’ in de buurt van het PSV-stadion in Eindhoven, rond de wedstrijd tegen BATE Borisov. Daar spreken agenten automobilisten en andere passanten aan op het feit dat ze een gebied betreden waarin zich geen politie bevindt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht