Politie houdt drie verdachten aan na ramkraak Coolblue op Europaplein Utrecht

VideoDe politie heeft vanmorgen drie mannen (17, 20 en 21 jaar) aangehouden die betrokken waren bij de ramkraak van elektronicawinkel Coolblue aan het Europaplein in Utrecht. Tijdens een korte achtervolging loste de politie twee waarschuwingsschoten, daarna werden de drie mannen klemgereden en ingerekend. Ze laten een spoor na van gloednieuwe laptops en telefoons, die uitgestrooid op straat liggen. 

,,Ik dacht in eerste instantie: waarom beginnen ze nú al met het ophalen van glas.’’ Albert (31) woont op de 22ste verdieping in het wooncomplex City Campus MAX, waar de Coolblue in gevestigd is. Omstreeks 04.10 uur werd hij gewekt van wat hij noemt ‘gebonk met gerinkel van brekend glas.’ Op de begane grond had een zwarte Audi zich achteruit in de glazen pui van de elektronicazaak gewerkt.

Gealarmeerde agenten gingen ter plaatse en zagen daar drie mannen, die voldeden aan het opgegeven signalement, op twee scooters wegrijden. Er volgde een korte achtervolging waarbij de politie twee waarschuwingsschoten loste. Om de hoek bij Coolblue, aan de zijde van de Beneluxlaan, werden twee verdachten op een scooter klemgereden door de politieauto. De twee kwamen ten val en een van hen liep verwondingen op en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is inmiddels weer overgebracht naar het politiebureau. 

Quote

Ik denk dat ze meerdere pogingen hebben gedaan, want ik hoorde ze meerdere keren beuken tegen de winkel

Albert, bewoner

De politie heeft ook een derde verdachte aangehouden die voldeed aan het opgegeven signalement; zijn betrokkenheid bij het incident wordt nader onderzocht. De tweede scooter is nog niet aangetroffen.

Audi vast in winkelruit

Gedurende de ochtend blijft de omgeving afgezet. De Audi, die klem zit in de glazen pui van de zaak, wordt door de brandweer losgemaakt en afgevoerd. Ondertussen zijn glas- en rolluikspecialisten ter plaatse: het grote rolluik voor de winkel bood onvoldoende bescherming. ,,Ik denk dat ze meerdere pogingen hebben gedaan om binnen te komen, want ik hoorde ze meerdere keren beuken tegen de winkel’’, zegt bewoner Albert. 

Om de hoek van het wooncomplex, aan de zijde van de Beneluxlaan, ligt een groene scooter op z’n kant tegen een boom aan. Om de scooter heen liggen gloednieuwe laptops van Apple en een aantal telefoons, de beveiligingssnoeren er nog aan. Ook ligt er een zwarte tas waar de daders hun gestolen waar vermoedelijk in wilden vervoeren. ,,Daar heeft de politieauto de daders klemgereden, waarna er een korte achtervolging te voet volgde’’, zegt een agent ter plaatse. Wijzend op de dure elektronica op de straat: ,,Toen was dit in één keer niet meer zo belangrijk.’’ 

Volledig scherm
De Audi waarmee de ramkraak plaatsvond, half in de winkel van Coolblue. © Koen Laureij

Mensen die vandaag een bezoekje wilden brengen aan Coolbue kunnen dat beter uitstellen. Een man staat verbouwereerd voor het rood-witte politielint. „Ik kwam mijn bluetooth-oortjes halen die ik besteld had. Dat moet dus even wachten.’’

Volledig scherm
Laptops en mobiele telefoons liggen voor het oprapen aan de rand van de Beneluxlaan. De scooter op de achtergrond is een van de vluchtscooters van de daders. © Josselin Gordijn
Volledig scherm
De brandweer haalt de auto uit het pand. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht