Branden bij Rooseveltlaan (links), Strand Oog in Al (rechtsboven) en Skipiste Nieuwegein (rechtsonder).
Volledig scherm
Branden bij Rooseveltlaan (links), Strand Oog in Al (rechtsboven) en Skipiste Nieuwegein (rechtsonder). © Koen Laureij/AD

Politie onderzoekt verband tussen drie horecabranden regio Utrecht

De politie onderzoekt of er verband bestaat tussen drie recente branden bij horecazaken in Utrecht. De branden bij stadsstrand Oog in Al in juli en deze week bij een restaurant in aanbouw in Kanaleneiland en bij de skipiste van Nieuwegein, werden alle drie aangestoken.

Een heftige brand in twee woningen aan de Rooseveltlaan, dat omgebouwd zou worden tot een restaurant.
Volledig scherm
Een heftige brand in twee woningen aan de Rooseveltlaan, dat omgebouwd zou worden tot een restaurant. © Koen Laureij

Na de brand bij het skicentrum van Nieuwegein vanmorgen werd een 19-jarige man aangehouden.

Bij Stadsstrand Oog in Al (SOIA) aan de Kanaalweg werd eind juli door een nog onbekende persoon een brandbare vloeistof tegen het gebouw aangegooid en door de dader in brand gestoken. Het onderzoek naar die brand werd al gesloten zonder dat een dader gevonden werd.

Maandagochtend gingen twee woningen aan de Rooseveltlaan in vlammen op. Die werden verbouwd om samen één restaurant te vormen. Een van de panden stortte deels in. Ook hier was sprake van brandstichting.

Een deel van het restaurant van Strand Oog in Al (Soia) in Utrecht brandde in de zomer af. Vermoedelijk na brandstichting.
Volledig scherm
Een deel van het restaurant van Strand Oog in Al (Soia) in Utrecht brandde in de zomer af. Vermoedelijk na brandstichting. © Peter Koop

Verdachte

Vannacht was het raak in Nieuwegein, waar brand werd gesticht bij het skicentrum aan de Nedereindseweg. De eigenaar zag iemand vlak na de brand wegfietsen, waarvan vermoed wordt dat hij de brand heeft aangestoken. 

De politie hield de man in de buurt aan op aanwijzing van eigenaar Mark Snoeren van de skipiste. De man is inmiddels weer vrijgelaten, maar is nog wel verdachte in het onderzoek.

De politie zegt dat er inderdaad overeenkomst tussen de drie branden bestaat. Een mogelijk verband wordt onderzocht, al bestaan daar vooralsnog geen aanwijzingen voor.

Bij Skipiste Nieuwegein raakte een deel van het gebouw dusdanig beschadigd dat de keuken en de winkel vandaag niet meer open gingen. De skilessen aan het begin van de middag werden nog afgelast, maar later op de dag werden de lessen weer hervat. 

Een rechercheur neemt de schade op na de brand bij de Skipiste in Nieuwegein.
Volledig scherm
Een rechercheur neemt de schade op na de brand bij de Skipiste in Nieuwegein. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht