Volledig scherm
Avirazorg Thuiszorg Foto Avirazorg © Avirazorg Thuiszorg

Politie schiet medewerkers inspectie te hulp bij bezoek aan Utrechtse zorgaanbieder

De politie is onlangs een aantal medewerkers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te hulp geschoten bij een bezoek aan de omstreden Utrechtse zorgaanbieder Avirazorg. Volgens een woordvoerder van de inspectie was de situatie ‘onaangenaam’ en ‘bedreigend’ voor de inspecteurs.

De inspectie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verbood Pretoria Zorg B.V. (bekend onder de naam Avirazorg) half april tijdelijk nieuwe cliënten aan te nemen omdat de kwaliteit van de geboden thuiszorg niet op orde was. De organisatie kreeg een maand de tijd om verbeteringen door te voeren.

Afgelopen vrijdag wilde de inspectie toetsen of de zorg inmiddels is verbeterd. Inspecteurs gingen meerdere adressen af in De Meern en de wijk Overvecht, op zoek naar Avirazorg. Toen ze op een van de adressen vertegenwoordigers van de zorgaanbieder aantroffen, ging het mis. ,,Het bezoek verliep onaangenaam en was voor inspecteurs zelfs bedreigend’’, aldus de woordvoerder van de inspectie. ,,Daarom is de politie benaderd om te ondersteunen.’’

Onder druk

De ervaring van afgelopen vrijdag baart de inspectie zorgen. ,,Wij sluiten niet uit dat cliënten of medewerkers zich ook onder druk gezet voelen. Daarom vragen wij betrokkenen zich te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg’’, zegt de woordvoerder.

Het contact tussen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Avirazorg verloopt al weken moeizaam. Eerder vandaag werd bekend dat de zorgaanbieder een boete van 50.000 euro moet betalen aan het ministerie omdat ze niet tijdig een actuele lijst heeft aangeleverd van cliënten die nog zorg krijgen.

Onlangs maakte Avirazorg bekend te stoppen met het aanbieden van thuiszorg en de tientallen cliënten over te dragen aan andere zorgorganisaties. De inspectie vroeg hierop om een actuele lijst van cliënten met adresgegevens, de zorg die zij ontvangen en de namen van de organisaties waaraan ze zijn overgedragen. De zorgaanbieder had tot 16 mei de tijd aan het verzoek van de inspectie te voldoen. Omdat de organisatie vijf dagen later nog altijd niets heeft aangeleverd, krijgt ze een boete van 50.000 euro.

De inspectie zegt deze week opnieuw langs te gaan bij Avirazorg. ,,Daarna beslissen we welke vervolgstappen de inspectie zal nemen om de zorg voor cliënten te verbeteren.’’

Avirazorg was vandaag niet bereikbaar voor een reactie. De afgelopen weken weigerde de zorgaanbieder in te gaan op vragen van AD Utrechts Nieuwsblad.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht