Volledig scherm
Bewoners kunnen tijdens Koningsdag melding van geluidsoverlast doen via Facebook. © Foto Ruud Voest

Politie Utrecht is tijdens Koningsdag ook via Facebook bereikbaar

De politie in Utrecht gaat dit jaar experimenten met Facebookmeldingen over overlast tijdens Koningsdag. Van vrijdagmiddag 18.00 uur tot zaterdag 18.00 uur kan iedereen via Facebook meldingen doen. 

Woordvoerster Hilde Bakker is blij met het experiment. ,,Het gaat om meldingen van geluidsoverlast en dat soort dingen. Op het bureau worden die dan meteen behandeld: als er heel veel spoed is wordt het doorgegeven aan de meldkamer, andere meldingen gaan naar de agent die op dat moment in de buurt is.’’ 

Op het bureau wordt samengewerkt met de gemeente. ,,Er zit iemand naast die agent, omdat veel vragen ook over gemeentezaken gaan. Zo kunnen we bij elkaar meekijken en hoeven we mensen niet van het kastje naar het muurtje te sturen.’’

Volgens Bakker is Koningsdag bij uitstek geschikt voor dit experiment. ,,Er zullen veel dingen gebeuren die mensen willen melden bij de politie. Op social media willen we dan niet alleen maar zenden, maar ook berichten ontvangen.’’ 

Verkeersregelaars

Na het experiment wordt gekeken of er vaker meldingen via social media gedaan kunnen worden. Bakker: ,,Ik kan me voorstellen dat dat vaker voor gaat komen, maar hoe is nog onduidelijk.’’ De meldingen kunnen gedaan worden via de facebookpagina van de politie Utrecht-Stad. Hoeveel agenten er tijdens Koningsdag in Utrecht aan het werk zijn, wil Bakker niet zeggen. 

De gemeente Utrecht zet vierhonderd medewerkers in bij de organisatie van Koningsdag. Dat zijn onder meer verkeersregelaars, EHBO, reddingsbrigade en brandweer. Ook worden op vier plekken in de stad mobiele camera’s ingezet. Die worden geplaatst op de kruising Van Asch van Wijkkade/Plompetorenbrug, op de Van Asch van Wijkbrug, de kruising Waterstraat/Wilemstraat en ‘t Wed. 

Daarnaast wordt met tekstkarren en een app geprobeerd de bezoekers over de stad te verspreiden. De gemeente kan niet voorspellen hoe druk het gaat worden. ,,Factoren als het weer en evenementen in andere steden spelen daarin ook een rol’’, aldus woordvoerster Anita van Wijnbergen. 

Feesten

Wie naar Utrecht gaat voor een van de grote feesten op het Stadhuisplein, de Neude en het Domplein komt bedrogen uit. Die feesten gaan niet door na een conflict tussen de gemeente en horeca-ondernemers. Op de pleinen zijn wel biertaps aanwezig.

De Utrechtse vrijmarkt gaat wél gewoon door. Die begint vrijdag om 18.00 uur en strekt zich uit over het noordelijke deel van de binnenstad. De vrijmarkt is alleen voor particuliere verkopers en duurt tot zaterdag 18.00 uur. In Park Lepelenburg, Nicolaaskerkhof, het Nijntjepleintje, en de Van Asch van Wijckskade zijn speciale kindervrijmarkten. Het gebied is dan afgesloten voor auto’s.

Tijdens Koningsnacht zal NS extra treinen inzetten vanaf Utrecht Centraal. Dat gaat dan vooral om extra Sprinters, die bovendien langer zijn. ,,We willen zoveel mogelijk mensen naar huis brengen‘’, legt woordvoerster Carola Belderbos uit. Ook busvervoerders U-OV en Syntus zetten extra materiaal in. 

Regen

Wie van plan is om tijdens Koningsdag of Koningsnacht de straat op te gaan, kan zich maar beter warm kleden. Volgens Weerplaza wordt het tijdens Koningsnacht wisselvallig, zegt weerman Raymond Klaassen: ,,In de loop van de nacht neemt de kans op een bui toe.’’ Dat het tijdens Koningsdag gaat regenen, is vrijwel zeker: ,,Maar zit het tegen, dan kan het zomaar een tijdlang wisselvallig zijn met regen. We raden mensen aan zich warm aan te kleden, zeker als ze al vroeg op een kleedje gaan zitten.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht