Volledig scherm
© William Hoogteyling

Politie: verband branden Culemborg onduidelijk

Volgens de politie zijn er nog geen aanwijzingen voor een verband tussen de autobranden vannacht in Culemborg en de brand in de toekomstige moskee, eerder die avond. De politie doet vandaag onderzoek naar de oorzaken. ,,Wel wordt er in het onderzoek naar gekeken of er al dan niet verbanden zijn", aldus de politie. Hoe de brand ontstaan is, is nog onduidelijk, maar een medewerker van de gemeente vermoedt brandstichting. 

Volledig scherm
© AD

Van het oude zwembad De Meer in Culemborg is niets meer over. Het pand, dat in juli werd gekocht door de Islamitische Gemeenschap Culemborg, is totaal verwoest. Op het terrein is het een drukte van politiemedewerkers en brandweerlieden die bezig zijn met het onderzoek.

De ravage trekt veel bekijks van buurtbewoners. Een paar hebben bloemen neergelegd. Zij hebben vooral kritiek op de vorige burgemeester, die hen verteld had dat alles onder controle was. Toch zijn er steeds nieuwe branden, zeggen zij. 

Moskee

Volledig scherm
© William Hoogteyling

De islamitische gemeenschap wilde graag een moskee bouwen in het pand, maar die plannen kunnen de vuilnisbak in. „Zoals het er nu uitziet, zal er een nieuw gebouw moeten komen”, zei de voorzitter van de Islamitische Gemeenschap, Hassan Barzizaoua, gisteren al tegen deze krant.

Later werden in de nacht van woensdag op donderdag autobranden gemeld op onder meer de Hageroos, Van der Duyn Van Maasdamstraat, Eikenboom en Thorbeckestraat. Zeker zes auto’s gingen in vlammen op in die vier straten. De branden ontstonden even voor 02.00 uur. Ook hierbij doet de politie onderzoek naar de oorzaak en wordt brandstichting niet uitgesloten.

Surveilleren

Moslimjongeren Culemborg is na de autobranden direct op pad gegaan om in de wijk te surveilleren. Zeven vrijwilligers hebben tot 4 uur 's nachts door Culemborg gereden. De organisatie had al 15 vrijwilligers op de been gebracht om te surveilleren op oudejaarsavond, maar zijn daar nu dus eerder mee begonnen. Kamal Benmoghyt, voorzitter van de organisatie, zegt dat ze ook de komende dagen surveilleren

Op de facebookpagina van Moslimjongeren Culemborg roept de organisatie iedereen op om 'rustig te blijven en geen domme dingen te doen'. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht