Volledig scherm
De A12 werd afgesloten omdat er hooligans op de snelweg liepen. © ANP

Politie vond boksbeugels en honkbalknuppel voorafgaand aan FC Utrecht-ADO

De politie heeft in de ochtend van het duel FC Utrecht – ADO Den Haag (op 8 april) boksbeugels, een honkbalknuppel en ruitentikkers aangetroffen in de bosschages rond AC-restaurant De Meern. Dit zou bewijzen dat de supporters uit waren op een vechtpartij.

De attributen waren achtergelaten door een groep van ongeveer tachtig ADO-aanhangers die de avond voor de wedstrijd rond 23.30 uur bij het AC-restaurant op de vlucht sloeg toen ze merkten dat ook politieagenten in burger bij het snelwegrestaurant waren gearriveerd. Volgens de Utrechtse politie vormden de gevonden attributen het bewijs dat de Hagenezen op zaterdagavond 7 april uit waren op een confrontatie met de aanhang van FC Utrecht. Mede daarom is besloten om de Haagse fans de toegang tot stadion Galgenwaard te ontzeggen. Dat blijkt uit antwoorden van het Utrechtse college op raadsvragen over de supportersperikelen op de bewuste avond.

Rellen

Diverse supporters van ADO Den Haag werden die zaterdagavond in april opgepakt omdat ze over de snelweg A12 waren gaan rennen om aan de politie te ontsnappen. Ook werden er die avond diverse mensen gearresteerd in de Utrechtse wijk Ondiep, waar aanhangers van FC Utrecht en Feyenoord hadden afgesproken elkaar te treffen. Vier personen werden vanwege gebrek aan bewijs heengezonden.

Kwamen de rellen uit de lucht vallen? Niet bepaald. Op het moment dat de politie op de dinsdag voor het duel een zogenoemde ‘inschattingsrapportage’ maakte, was er nog ‘een rustig beeld’. Dat veranderde in de loop van vrijdag. Vanuit het supporterswereldje klonken steeds nadrukkelijker geluiden over een mogelijke geplande confrontatie op diezelfde vrijdagavond of zaterdag 7 april. Het plaatsen van een omgekeerde Utrecht-vlag op social media – dat tussen supportersgroepen een teken van provocatie is- zorgde voor veel ophef. Utrechters bezochten daarop het ADO-stadion om twee provocerende spandoeken op hangen. Ook was er informatie beschikbaar dat een eerder incident uit 2013, waarbij Utrecht-fans zich in Den Haag verzamelden en de strijd met de politie aangingen, nog voor oud zeer zorgde.

Onderzoek

Het politieonderzoek naar de voetbalrellen loopt nog. De recherche is nog bezig alle camerabeelden te bekijken. Er loopt nog tactisch onderzoek om verdachten te identificeren, schrijft de Utrechtse burgemeester Van Zanen aan de gemeenteraad. ADO laat tot 1 januari 56 supporters van wie de namen bekend zijn niet meer meegaan naar uitduels. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht