Politie wil vaker burgers laten meezoeken bij vermissingen: ‘Bij Anne Faber eerder moeten omarmen’
De politie moet vaker de expertise van burgers inzetten bij de zoektocht naar vermiste personen. Die aanbeveling doet de politieacademie na een onderzoek. De inzet van veel burgers naar de vermiste Anne Faber had eerder gebruikt moeten worden in plaats van worden tegengewerkt, is de conclusie van de onderzoekers.
Bernie van UnenLaatste update:29-01-20, 22:17
In de eerste twee weken van oktober 2017 werd het nieuws in Nederland beheerst door de vermissing van Anne Faber. Een heftige gebeurtenis met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Burgers mobiliseerden zich en journalisten volgden de initiatieven van burgers en politie op de voet. De politie werd geconfronteerd met massale zoektochten door burgers en de actieve bijdrage van familie en vrienden in het vinden van Faber.
Hoewel de politie het belangrijk vindt dat burgers participeren, heeft burgerparticipatie in de praktijk de nodige haken en ogen. Opsporingsteams moesten op dat moment bepalen hoe zij met de betrokken burgers om wilden gaan en hoe de samenwerking invulling kon krijgen.
Misdrijven
In het verleden kreeg de politie al te maken met mensen die misdrijven willen oplossen door bijvoorbeeld zelf te gaan speuren. De manier waarop dat gebeurde rond de vermissing van Anne Faber was ongekend. Uit vorige zaken was al de les getrokken dat burgers zich niet tegen laten houden en het omarmen van burgerinitiatieven het credo moet zijn. Toch ontstond de samenwerking niet direct. Dat veranderde toen een algemeen commandant van de politie met hen sprak. Door dit gesprek groeide het wederzijds vertrouwen en ontstond een hechte samenwerking.
Het zoeken naar Anne laat zich eigenlijk ook typeren als een zoektocht van de politie naar samenwerking met burgers
Onderzoeker Jerôme Lam
Onderzoeker Jerôme Lam: ,,Uit het onderzoek kwam naar voren dat vanaf het begin ‘omarmen’ het uitgangspunt is geweest. Het echte kantelpunt kwam middenin de eerste week, toen de jas van Anne werd gevonden en de familie meer regie door en contact met de politie wilde. Tot die tijd was de politie dus vooral ondersteunend aan de familie die wél zoektochten organiseerde. Daarna ontstond meer vertrouwen en een hechtere samenwerking. Het zoeken naar Anne laat zich eigenlijk ook typeren als een zoektocht van de politie naar samenwerking met burgers.”
De onderzoekers vinden dat de politie bij burgerinitiatieven snel duidelijke afspraken maakt. ,,Want voor het oplossen van een misdrijf of vermissing kan de politie baat hebben bij letterlijk meer ogen, oren en handen. De afspraken kunnen onder meer gaan over wanneer en op welke manier burgers opsporingshandelingen mogen en kunnen uitvoeren.”
Verslaggever Yelle Tieleman maakte de zaak-Anne Faber van dichtbij mee. We doken met hem Achter het Verhaal.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.