Volledig scherm
© Shutterstock

Politieachtervolging met 150 km p/u eindigt met lekke band: ‘Er hadden doden kunnen vallen’

Drie minuten lang hielden agenten en de drie passagiers die in de auto zaten bij de 21-jarige De H. uit Cothen hun hart vast. Op 29 juli dit jaar vloog hij met snelheden tussen de 126 en 148 km per uur door de straten van Zeist op de vlucht voor de politie. Het eindigde zonder slachtoffers doordat De H. een lekke band kreeg. De H. moest zich maandagochtend verantwoorden voor de politierechter.

De H. is chauffeur bij een transportbedrijf. Toen hij die bewuste avond op de Driebergseweg reed en vanwege zijn hoge snelheid de aandacht trok van een motoragent, raakte hij volgens eigen zeggen in paniek. 

Hij was beginnend bestuurder en had een flinke slok alcohol te veel op. De H. kreeg een stopteken, stopte aanvankelijk, maar toen de motoragent naar hem toe kwam lopen, reed hij met gierende banden weg.

Er volgde een achtervolging door Zeist-West, waarna het via de Weteringlaan en de Kromme Rijnlaan over de kruising met de Utrechtseweg richting De Dreef ging. Daar stopte de achtervolging, doordat de auto van De H. een lekke band kreeg.

‘Totale waanzin’

Volgens de officier van justitie leest het proces-verbaal zich als een script voor een spannende Amerikaanse politieserie. 150 km per uur rijden waar maximaal 50 km per uur is toegestaan, 148 km per uur rijden op een plek waar maximaal 30 km is toegestaan. Tegen het verkeer in rijden, over het fietspad, met gedoofde lichten rijden. 

„Hier gaan mensen dood aan, dit soort snelheden zijn echt waanzinnig. Totale waanzin. Waar ik echt de rillingen van kreeg was dat ik las dat er nog drie passagiers in de auto zaten”, aldus de rechter.

De H. hoort het allemaal zwijgend aan. „Ik raakte in paniek. Ik had te veel gedronken en wilde mijn rijbewijs niet kwijtraken. Ik heb ook meteen excuses aangeboden aan de passagiers.”

‘Er hadden doden kunnen vallen’

De officier van justitie eiste voor het rijden onder invloed een boete van 350 euro en voor het gevaarlijke rijgedrag 1.000 euro en een rijontzegging van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De rechter ging mee in de eis van de officier van justitie. De politierechter verbaasde zich erover dat De H. met 150 km per uur de drukke Utrechtseweg is gekruist. „Er hadden daar doden kunnen vallen.”

Raadsvrouw C. van Dooijeweert wilde een mildere straf omdat De H. zonder rijbewijs zijn baan kwijt is. Op de vraag of ze in beroep ging na de uitspraak stelde ze dan ook heel duidelijk: „Zeker weten!”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht