Volledig scherm
© anp

Politiebonden voeren actie: mogelijk geen agenten naar Fortuna Sittard - FC Utrecht

De politiebonden willen dat er zaterdag geen politie is bij de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard tegen Utrecht. De bonden protesteren hiermee tegen het uitblijven van een in hun ogen goede cao. Ze roepen de ingeroosterde agenten op om op dat tijdstip naar een cao-bijeenkomst in te komen, die plaatsvindt in de buurt van het stadion in Sittard. Ze blijven wel beschikbaar voor eventuele calamiteiten.

De bonden hebben deze wedstrijd als doelwit voor hun protest uitgezocht, omdat op 18 augustus vijf agenten gewond raakten bij de wedstrijd van Fortuna tegen PSV in het Sittardse stadion. Ze werden door relschoppers van beide clubs bekogeld met stenen en allerlei bouwmaterialen, die in de buurt liggen vanwege bouwwerkzaamheden.

De gemeente en de stadionbeheerder weigeren volgens de bonden om deze gevaarlijke situatie met rondslingerend bouwafval en puin te veranderen. En dat brengt volgens de bonden de veiligheid van het publiek en de politie in gevaar. De enige maatregel die volgens de bonden is getroffen, is het aantal in te zetten politiemensen te verhogen naar 150. En daarmee kiest de burgemeester voor de makkelijkste oplossing: het afwentelen van het risico op agenten en ME'ers, hekelen de bonden.

De bonden voeren al wekenlang cao-acties. Zo schrijven ze minder bekeuringen uit, begeleiden ze deurwaarders niet meer en willen ze enkele binnensteden 'afsluiten'. Woensdagavond is Eindhoven aan de beurt, waar 's avonds ook een voetbalwedstrijd plaatsvindt: PSV tegen het Wit-Russische BATE.

De politiebonden vinden dat er te weinig capaciteit is om alle taken goed uit te kunnen voeren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht