Volledig scherm
Het Korps Mariniers voert een landing uit op het strand van Vlissingen. © ANP

Politiek Heuvelrug niet pal achter mariniers

De lokale politiek in de gemeente Utrechtse Heuvelrug staat niet pal achter de mariniers. Die willen graag in Doorn blijven, maar krijgen geen steun in hun poging de staatssecretaris op andere gedachten te brengen. Het besluit is een gepasseerd station.

Mariniers mogen morgen in een Tweede Kamercommissie hun bezwaren tegen de verhuizing op tafel leggen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft voor morgen vijf mariniers uitgenodigd om te praten hun toekomst. Ze heeft al laten weten rekening te willen houden met wensen van de mariniers.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn de politici wel klaar met de mariniers. Zo is VVD-fractievoorzitter Rob Jorg heel stellig over het verzet van de mariniers. Prima dat ze niet naar Zeeland willen, maar ze kunnen niet in Doorn blijven. ,,Als VVD hebben we ons destijds hard gemaakt om de mariniers voor Doorn te behouden. Met dezelfde argumenten als nu, sociale omgeving en Doorn was goedkoper. Dat was onzin, meenden de officieren. Nu willen ze niet meer, maar ik loop niet aan de leiband van de officieren.

Plannen met kazerneterrein

Van Jorg mogen de mariniers in het midden van Nederland hun werk doen. ,,Er zijn de laatste jaren enkele kazernes leeg komen te staan. Daar kunnen ze prima naar toe, maar niet in onze gemeente. We hebben andere plannen met het kazerneterrein. We willen ook geen natuur opofferen voor de mariniers. Ik heb maar één belang en dat is dat van onze inwoners.”

Hans Waaldijk van de fractie Open vindt het niet nodig om zich te verdiepen in de kwestie van de mariniers en de verhuizing. ,,Wij gaan daar niet over. Het besluit is genomen. Ik heb ook geen signaal ontvangen dat er een andere beslissing wordt genomen.”

Chantal Broekhuis (CDA) noemt het een bijzonder proces en zegt ook dat het besluit in Den Haag ligt ,,Wij zijn verdergegaan met het ontwikkelen van het terrein. We willen er graag woningen bouwen en die hebben we hard nodig. Ik ben erg benieuwd wat er morgen in Den Haag wordt besproken.”

Alleen Hugo Prakke (D66) meent dat het college moet nadenken over de stappen die gedaan moeten worden wanneer de mariniers toch in Doorn blijven. Wat betekent het voor de gemeente als het besluit wordt teruggedraaid? ,,Je zult er  over moeten nadenken. Wij zijn net eigenaar van de golfbaan geworden. Een eventuele uitbreiding van de kazerne kun je daar zoeken. En er ligt nog een aanbod, een businesscase, in de kast. Die kun je zo aanbieden. Maar het belangrijkste is dat de onrust onder de mariniers wordt weggenomen.”

Als wethouder en SGP-fractievoorzitter ziet Gerrit Boonzaaijer ook geen rol voor de lokale politiek. ,,Het is aan Tweede Kamer. Dat besluit is genomen. Ik kan geen beleid maken op aannames van als dit en als dat. De mariniers vertrekken in 2022 en dat blijft staan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht