De alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht.
Volledig scherm
De alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht. © Shody Careman

Politiek Utrecht geschokt over geldstromen moskee

De Utrechtse politiek reageert geschokt op de onthullingen van deze krant over de salafistische alFitrah-moskee in Overvecht. Diverse raadsfracties willen meer transparantie over de financiën van de moskee. Volgende week gaat de Utrechtse gemeenteraad in gesprek met de moskee-leiding.

Gisteren schreef deze krant over de banden die alFitrah onderhoudt met liefdadigheidsinstelling Revival of Islamic Heritage Society  uit Koeweit. Deze instelling  stond tot voor kort op de sanctielijst, omdat die door de Amerikaanse overheid  in verband werd gebracht met al-Qaeda. Ook is er een betalingsopdracht van 136.000 euro van een andere liefdadigheidsinstelling uit Koeweit aan de moskee.

Arjan Kleuver, D66-raadlid, is geschrokken. . ,,Het is belangrijk dat we de vinger aan de pols houden en goed in de gaten houden wat er allemaal gebeurt." Kleuver is van plan om om tijdens een werkbezoek van de gemeenteraad, dat voor volgende week staat gepland, kritische vragen te stellen. ,,Ik wil weten hoe de imam denkt over openheid van financiën. Dat is voor mij heel belangrijk."

Imam Suhayb Salam.
Volledig scherm
Imam Suhayb Salam. © ANP

Bezorgd
Oppositiepartij PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Van Zanen. Fractievoorzitter Marleen Haage is bezorgd dat een instelling uit Koeweit, die in verband werd gebracht met terrorisme, ook contacten heeft met een Utrechtse moskee. ,,De burgemeester moet er alles aan doen om op te treden. Hij moet nagaan of dit mag."

Haage is vooral bezorgd om de kinderen die er opgevoed worden. ,,Als het waar is wat NRC onlangs schreef dat kinderen daar worden opgevoed met anti-democratische waarden, dan is dat heel gevaarlijk."

Haatorganisatie
Marloes Metaal van het CDA noemt alFitrah een 'dependance van een haatorganisatie'. ,,Het stemt ons niet vrolijk dat dit soort organisaties steun geven aan een moskee in een achterstandwijk. Van Zanen moet er alles aan doen om dit tegen te gaan en te laten stoppen. En het is belangrijk dat de raad meer informatie krijgt over de geldstromen."

Ook in de Tweede Kamer zorgt alFitrah voor ophef. PVV-leider Geert Wilders wil dat de moskee per direct wordt gesloten. Wilders heeft daarover vragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken. Ook de SP en de PvdA hebben Kamervragen gesteld.

De moskee zegt 'afstand te nemen van elke terroristische daad of het financieren hiervan'. ,,AlFitrah heeft haar eigen beleid wat past binnen de Nederlandse maatschappij, en het doel heeft een maatschappelijke bijdrage te leveren."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht