Volledig scherm
Suhayb Salam, voorzitter van de stichting alFitrah. Volgens hem is het artikel in de NRC 'goedkope roddel- en haatjournalistiek'. © anp

Politiek vraagt hardere lijn tegen alFitrahmoskee

Het CDA in Utrecht wil dat burgemeester Jan van Zanen krachtiger stelling neemt tegen de fundamentalistische alFitrahmoskee in Overvecht.

Aanleiding is een artikel afgelopen zaterdag in de NRC. Daarin staat dat de moskee kinderen zou opvoeden vanuit een afkeer van de Nederlandse maatschappij. alFitrah zou ook onverdraagzaamheid prediken.

Leden van de moskee spreken gematigde moslims aan op hun 'on-islamitisch' gedrag. De Overvechtse moskee zou voor veel onrust in de wijk zorgen. Het moskeebestuur ontkent alle aantijgingen.

Burgemeester Van Zanen laat weten juridisch niets tegen de moskee te kunnen ondernemen. Ahmed Marcouch, Tweede Kamerlid van de PvdA, vindt dat de Utrechtse burgemeester de ouders moet oproepen hun kinderen niet naar de moskee te sturen. Het CDA is het met Marcouch eens. Raadslid Marloes Metaal: ,,Van Zanen mag zich wel krachtiger uitspreken.''

Maximale
Via zijn woordvoerder Sjoukje Volten liet Van Zanen zondag nogmaals weten dat de burgemeester alert is en het 'maximale doet' tegen de moskee.

Van dit laatste is het CDA niet helemaal overtuigd. ,,Minister Asscher roept dat er nog wel mogelijkheden zijn om in te grijpen. Van Zanen zegt van niet. Ik wil weten waar dit verschil van inzicht tussen beide heren op is gebaseerd,'' zegt Metaal.

Quote

Ik wil weten wat daar allemaal gebeurt en hoe schadelijk deze praktijken zijn voor de buurt.

Fractievoorzitter VVD Dimitri Gillissen

De alFitrahmoskee kwam dit jaar ook al in opspraak. Toen ging het om een islamitische conferentie, die daar in april plaatsvond en waar haatimans zouden prediken. Reden voor PVV-leider Geert Wilders bij de moskee te demonstreren.

Aan het hoofd van de moskee staat salafist Suhayb Salam, zoon van de Tilburgse imam die na de dood van Theo van Gogh toenmalig minister Rita Verdonk een hand weigerde te geven.

Geschrokken
Secretaris van de stichting is Samira Dahri. Zij kwam in het nieuws toen ze op een Utrechtse school weigerde mannen een hand te geven. Zij werd ontslagen.

De VVD-fractie heeft afgelopen weekeinde direct een raadsinformatieavond over de dubieuze praktijken van alFitrah aangevraagd. Hierbij zou dan wellicht ook het moskeebestuur zijn verhaal kunnen doen. Fractievoorzitter Dimitri Gillissen: ,,Ik ben geschrokken. Dit roept veel vragen op. Ik wil weten wat daar allemaal gebeurt en hoe schadelijk deze praktijken zijn voor de buurt.''

D66-raadslid Arjan Kleuver wil van de burgemeester weten wat hij op dit moment allemaal doet om de moskee in toom te houden en welke mogelijkheden Van Zanen nog heeft.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht