Volledig scherm
Grote politieactie op bedrijventerein Ravenswade. © Marnix Schmidt

Politieke partijen Nieuwegein willen meer toezicht op bedrijventerreinen tegen misdaad

De VVD en Lokale Vernieuwing in Nieuwegein willen meer toezicht op bedrijventerreinen in de gemeente om er de opmars van criminele activiteiten te stuiten. Aanleiding is een recente reeks invallen van de politie op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein, waarbij drugs, verwante apparatuur en grote geldbedragen werden gevonden.

De partijen dienen daarom tijdens de behandeling van de begroting voor 2019 donderdag een motie in. Die roept het college op zo snel mogelijk inzichtelijk te maken hoeveel extra controleurs nodig zijn om meer zicht te krijgen op de legale, maar vooral ook illegale ondernemersactiviteit.

VVD en Lokale Vernieuwing willen vanuit de gemeente met de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders de politie ondersteunen bij het in kaart brengen van activiteiten op bedrijventerreinen. De gedachte is dat die gebieden voor criminelen minder aantrekkelijk worden als de bedrijven daar met enige regelmaat controleurs over de vloer krijgen om te zien of aan alle gemeentelijke bepalingen wordt voldaan.

Hennepteelt

In de gemeenteraad op 1 november bleek na recente politieacties op De Liesbosch breed gedragen verontrusting over het opduiken van de zogeheten ondermijnende criminaliteit. Zo werd op 2 oktober een groothandel in kweekbenodigdheden ontmanteld die volgens de politie vooral gericht was op het faciliteren van hennepteelt, tot in Spanje aan toe. De politie had meerdere dagen nodig voor onderzoek en ontruiming van de groothandel.

Twee weken geleden volgden nog twee acties bij bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein. Daar werd een flinke handelshoeveelheid hasj, wiet, geld en materialen in beslag genomen. Die laatste waren volgens de politie en de gemeente bedoeld voor de hennepteelt.

Gemeente, politie en openbaar ministerie signaleren een opmars van de zogeheten ondermijnende, georganiseerde misdaad in midden Nederland. Nieuwegein kwam daarbij afgelopen maand diverse keren in het nieuws.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht