Volledig scherm
© anp

Poortjes station Utrecht Overvecht slaan op tilt

De poortjes op station Utrecht Overvecht zijn gesloten, maar drie basisscholen aan de overkant kregen speciale passen om er toch nog met de klassen doorheen te kunnen. In de praktijk bleek dat maandag echter allesbehalve soepel te lopen.

Quote

Vanochtend hield ik de pas er kort voor. Toen bleven de poortjes wel open, maar ging het alarm af

Juf Janneke

De alarmbellen rinkelen aan één stuk door, als een twintigtal leerlingen van De Paulusschool tegelijkertijd door het NS-poortje wil. Het systeem, dat normaal maar één persoon per keer doorlaat, raakt volledig in de war van de kinderen, die soms met z'n drieën hand in hand erdoorheen glippen.

Ook voor juf Janneke is het een verrassing. ,,Vanochtend hield ik de pas er kort voor. Toen bleven de poortjes wel open, maar ging het alarm af," vertelt ze. Op de terugweg van de stadstuintjes, waar de groep flink heeft staan ploeteren om het onkruid weg te halen en sla te oogsten, houdt ze de speciale pas daarom de hele tijd voor de scanner. Het resultaat is hetzelfde: de poortjes dreigen zelfs even dicht te gaan terwijl er kinderen doorheen lopen.

Drukke weg
Niet alleen De Paulusschool, maar ook de Regenboogschool en de OBS Tuindorp maken geregeld gebruik van de onderdoorgang. Voor gymlessen of het onderhoud van de schooltuintjes in Overvecht. Toen de poorten gesloten werden, dreigden zij uit te moeten wijken naar de tunnel aan de Mr. Tripkade of Eykmanlaan. ,,De onderdoorgang is een veiligere route. Anders zouden we langs de drukke weg moeten," vertelt directeur Ralph Borghart van De Paulusschool.

Iedere school ontving daarom van de NS, na aandringen, twee passagepassen. ,,Ik moest er vanochtend wel snel bij zijn. Groepen 1 en 2 gingen op schoolreisje en de juffen daar hadden al bijna allebei de passen meegenomen," lacht juf Janneke.

'Passagerecht'
Omwonenden krijgen geen passagepas, vertelt de NS. Zij hebben in de tunnel aan de Mr. Tripkade een alternatief. Mensen met een ov-chipkaart kunnen er gratis doorheen, binnen een half uur, mits ze in- en uitchecken. Wie geen saldo heeft, kan er eenmalig een 'passagerecht' op zetten bij de automaat.

Het spoorbedrijf is blij dat de poortjes in Overvecht eindelijk gesloten zijn. ,,We hebben de poortjes versneld in gebruik genomen, vanwege een aantal incidenten door zwartrijders op het spoor," licht woordvoerster Carola Belderbos toe. De afgelopen maanden kregen meerdere conducteurs klappen toen ze zwartrijders wilden beboeten.

Succesvol
Door de poortjes op meerdere stations in het land te sluiten hoopt men het geweld in de treinen tegen te gaan. Rotterdam leverde daarvoor al hoopgevende cijfers. In de eerste weken nadat daar begin mei de poortjes sloten, nam de kaartjesverkoop met maar liefst 76 procent toe. Ook werden er zo'n duizend zwartrijders betrapt.

De afgelopen jaren zijn op al meer stations in de regio de poortjes dicht gegaan. Zo kom je zonder ov-chipkaart er niet meer in op station Houten, Culemborg en Woerden. Op Utrecht Centraal gaat pas op slot als de verbouwing klaar is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht