Volledig scherm
'Pop-up’-wijkagenten in Nieuwegein. © William Hoogteyling

‘Pop-upwijkagent’ houdt spreekuur in Nieuwegein

Een dranghek met een spandoek eraan, meer is het niet. ‘Pop-up wijkagent’ staat erop. Deze dinsdag staan Gert van Jaarsveld en Marleen van Velzen aan de Herenstraat in Nieuwegein, vlak bij de Rijnhuizerbrug.

Eens per maand staat het dranghek ergens in Nieuwegein, het hopt min of meer lukraak door de wijken. Een uurtje staat het er, langer niet. Lang genoeg voor wie dat wil om even met de wijkagent in gesprek te gaan over kleine en grotere zaken die je op het hart hebt.

Wijkagent Gert van Jaarsveld: „We kondigen twee dagen van tevoren via Facebook aan waar we staan, en dan zien we wel of het druk wordt of niet. De drempel van het politiebureau is voor sommige mensen best hoog. Als je naar de mensen tóe komt, en je staat gewoon op straat klaar voor een praatje, dan is het contact gemakkelijker gelegd.”

Geen koffie

Bij het hek staat ook nog een klaptafeltje. Geen koffie vandaag, in tegenstelling tot een andere variant van dit politieproject in Nieuwegeinse buurten. Dat heet ‘Koffie met een cop’. Het is doorgaans niet op straat, maar in een van de winkelcentra. Ook daar kunnen mensen aanschuiven bij de wijkagent voor een praatje. En dus ook voor een kop koffie.

Het project loopt inmiddels een half jaar. En nee, zegt Van Jaarsveld, met de golf zware en georganiseerde criminaliteit die de laatste weken en maanden over Nieuwegein is geslagen, houdt het geen verband. „Die criminaliteit is er wel, dat staat in de krant en dat zien de mensen op televisie. Maar het beïnvloedt niet onmiddellijk hun gevoel van veiligheid in de eigen buurt. Daar horen wij heel andere geluiden over.”

Een inbraak, de straatverlichting die het niet doet, ruzie met de buren, een irritant blaffende hond, vuil op straat, overlast van rondhangende jongeren, hardrijders in het verkeer. Zulk soort onderwerpen worden er aangesneden. Lang niet alles hoort op het bordje van de wijkagent, en daarom zijn ook de wijkcoördinator en de wijk-boa aanwezig. Ook zij kunnen antwoord geven op vragen die er leven, of een klacht of tip noteren waarmee later iemand aan de slag kan.

Niet druk

Erg druk is het dit keer niet. Albert Kok is een van de Nieuwegeiners die naar het pop-upspreekuur van de wijkagent is gekomen. „Niet met een vraag, meer uit nieuwsgierigheid. Goede zaak dat ze dit doen. Het geeft de politie meer gezicht. Je weet toch bij wie je terechtkunt als er wat speelt. Dat is goed voor je gevoel van veiligheid.”

Nog voordat het uurtje voorbij is, neemt wijkagent Marleen van Velzen alvast afscheid. Er is een melding binnengekomen waar ze op af moet. Praten over veiligheid, en hoe je bijvoorbeeld je huis beter kunt beveiligen tegen inbraak is één ding. Maar als er moet worden gehandeld, gaat dat natuurlijk áltijd voor. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht