Volledig scherm
. © ANP

Potje voor leerlingen die schoolreisje niet zelf kunnen betalen

Voor leerlingen op de middelbare school die schoolreizen niet kunnen betalen, hebben scholen in Utrecht zelf een solidariteitsfonds in het leven geroepen. Vier christelijke scholen hebben al een potje met geld beschikbaar, binnenkort volgen ook de tien openbare scholen van de Nuovo-groep.

Stichting Leergeld Utrecht is de bedenker van het fonds. Die hoopt uiteindelijk dat alle middelbare scholen in Utrecht straks samen uit één centrale pot geld kunnen halen om ouders te helpen die niet genoeg geld hebben om dure schoolreisjes van hun kinderen te betalen.

In de ideale situatie wordt het potje gevuld met bijdragen van ouders die het financieel beter hebben. Hen wordt gevraagd zelf een vrijwillige bijdrage te doen aan het fonds. Scholen moeten de pot wellicht zelf nog deels aanvullen.

Naar Madrid

De stichting Leergeld Utrecht helpt nu nog zelf kinderen die dure schoolreisjes niet kunnen betalen. Deze week kwam er bij de stichting een verzoek tot financiële hulp binnen van ouders van een leerling van een VWO-school, die voor het vak Spaans enkele dagen naar Madrid gaan. Kosten: 680 euro.

,,Dat is zelfs voor mensen met een modaal inkomen nog een flinke aanslag op het budget. Dat is een derde deel van je maandsalaris’’, zegt Harmen van de Kamp van de stichting Leergeld. Hij vindt dat scholen beter moeten nadenken voordat ze dit soort studiereizen bedenken. ,,Voor veel ouders is een reis van 300 euro al te duur. Laten we dit soort schoolactiviteiten alsjeblieft voor iedereen mogelijk maken.’’ Van de Kamp wil eigenlijk dat de verantwoordelijke minister een maximum bedrag bepaalt voor dit soort activiteiten.

Subsidie

De stichting Leergeld Utrecht helpt op dit moment elk jaar zo’n 500 leerlingen die een schoolreis niet kunnen betalen. Dat gebeurt met subsidie en geld van donateurs. volgens Van de Kamp kent Utrecht zo’n 10.000 leerlingen die in dezelfde situatie zitten. 

Vorig jaar is de stichting begonnen met het opzetten van het solidariteitsfonds. Tot dusver doet de Willibrordstichting met vier scholen mee. De stichting Leergeld beoordeelt de aanvragen die daar binnenkomen. Volgend schooljaar doet ook de Nuovo-scholengroep mee. Tot dusver werken zij met aparte fondsen, maar in de ideale situatie komt er dus één fonds voor alle scholen.    

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht