Volledig scherm
Leerlingen van De Baanbreker in IJsselstein. © William Hoogteyling

Praktijkschool IJsselstein pakt pesten via sociale media aan

Veel scholen worstelen met het gebruik van sociale media van hun leerlingen. Vooral als zij andere leerlingen pesten. De Baanbreker, school voor praktijkonderwijs in IJsselstein, hield daarom maandag een actiedag met als motto ‘Stop pesten! Water erover’.

,,Het begon ermee dat we een watergevecht wilden’’, zegt Ruben, tweedeklasser en lid van de leerlingenraad (15). De directeur stond er wel voor open, maar alleen als er een thema aan gekoppeld werd. Zo ontstond het idee, om een waterestafette en een waterhindernisbaan aan te leggen op het schoolplein, ter gelegenheid van de actiedag social-mediagebruik.

Beeldvorming

Quote

Kijk door het rooskleuri­ge beeld heen dat anderen op sociale media geven

Stagiare Laura

De school schakelde welzijnsorganisatie Pulse en het Centrum voor Jeugd en Gezin in. ,,De actiedag is eigenlijk de afsluiting van een week waarin veel aandacht is geweest voor social-mediagebruik’’, vertelt stagiaire Laura. ,,Het motto in die week was Fake, Fight and Filter. Kijk door het rooskleurige beeld heen dat anderen op sociale media geven en zie in dat dat vaak niet echt is, vecht tegen verkeerde beeldvorming en filter de informatie.’’

Tijdens de actiedag is er veel aandacht voor het pesten. En dat is nog altijd hard nodig, aldus docente Marloes Aalbers (41): ,,Veel onttrekt zich aan onze waarneming, maar gelukkig zijn er leerlingen die ons erop wijzen. Wij kijken dan op de telefoon van de aanstichter, die vervolgens naar de directeur moet.’’

De docenten zijn daarbij wel afhankelijk van leerlingen zoals Ruben. Hij zag hoe een meisje uit zijn klas uit de klassenapp werd gegooid en hoe de app vervolgens werd gebruikt om af te spreken wanneer het meisje gepest moest worden en hoe. Bovendien werd ze via de app bedreigd. Ruben aarzelde niet en waarschuwde zijn docent. Hoewel hij daarna werd gezien als ‘de jongen die had geluld’, heeft hij geen spijt: ,,Het boeit me niet wat anderen ervan zeggen, ik vond dat ik dit moest doen.’’ Met succes, het meisje wordt niet langer gepest.

Coming Out

Ook bij andere gelegenheden vraagt De Baanbreker aandacht voor ongewenst gedrag. Zo was er in november een Coming Out Dag, waarin aandacht werd gevraagd voor de positie van homo’s en lesbiennes. De was zo’n succes dat het in oktober wordt herhaald.

Om symbolisch te laten zien dat pesten het best kan worden begraven, boden leerlingen de directeur maandag een tegel aan met ‘Stop pesten! Water erover’. De tegel krijgt na de vakantie een mooie plek op het schoolplein.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht