Volledig scherm
De Predikherenstraat die uitkomt op de Voorstaat, vlak voor de Neude. © Google Streetview

Predikherenstraat in Utrecht straks afgesloten voor autoverkeer

De Predikherenstraat in Utrecht wordt in de toekomst afgesloten voor autoverkeer. Dit is volgens GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk (mobiliteit) nodig om te voorkomen dat - na de herinrichting van de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat - een doorgaande route voor autoverkeer door deze smalle straat ontstaat.

De plannen voor de herinrichting van de twee straten (vanaf de Biltstraat tot aan de Neude) zijn de laatste maanden verder uitgewerkt. In de zomer wordt begonnen met werkzaamheden waardoor in deze straten meer ruimte komt voor fietsers op rood asfalt en voetgangers en veel minder ruimte voor auto’s en vrachtverkeer.

De Voorstraat en het daarop aansluitende korte stukje tot de brug naar de Biltstraat (de Wittevrouwenstraat) zijn een druk stukje Utrecht waar veel winkeltjes en eethuisjes zitten, maar waar het tegelijkertijd te smal is voor fietsers en auto’s.

Voorrang

Door de parkeerplekken weg te halen en de auto ‘te gast’ te laten zijn tussen de fietsers en voetgangers, kunnen de stoepen breder gemaakt worden. Dat past volgens de gemeente bij de ambitie om de stad groener te maken en voorrang te geven aan voetgangers en fietsers.

Uit de uitgewerkte plannen blijkt onder meer dat een aantal bomen wordt verplaatst en er in totaal acht nieuwe bomen bij komen. Ook worden er in de Wittevrouwenstraat boombakken geplaatst. Het aantal autoparkeerplaatsen gaat terug van veertig naar achttien. Er komen drie drempels voor het afremmen van het autoverkeer. 

Utrecht verwacht een vermindering van het aantal auto’s en bussen in de Wittevrouwenstraat en de Voorstraat tot aan de kruising met de Wijde Begijnestraat door de invoering van eenrichtingsverkeer in de Wijde Begijnestraat. In het overige deel van de Voorstraat wordt een licht toename van het aantal auto’s verwacht.

Volledig scherm
De Voorstraat zou er straks zo uit kunnen zien. © Gemeente Utrecht

Utrecht heeft besloten om het eenrichtingsverkeer in de Wijde Begijnestraat in stapjes in te voeren. Dit naar aanleiding van zorgen van bewoners over een toename van verkeer rondom de Asch van Wijckbrug (bij de Biltstraat) en over verkeersonveilige situaties. Van Hooijdonk schrijft aan de raad dat volgens een verkeerskundig adviesbureau de effecten voor verkeer ‘op dit punt naar alle waarschijnlijkheid meevallen, maar zijn effecten van tevoren lastig exact te kwantificeren.’

Voor de afsluiting is een verkeersbesluit nodig. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid hier nog bezwaar tegen in te dienen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht