Sfeerbeeld van het Zandpad in Utrecht met dichtgetimmerde peeskamer-woonboten.
Volledig scherm
Sfeerbeeld van het Zandpad in Utrecht met dichtgetimmerde peeskamer-woonboten. © Erik van 't Woud

Presentatie vernietigend onderzoek Zandpad

Hoe hebben de vaste klanten van de prostituees aan Het Zandpad en in de Hardebollenstraat in Utrecht de sluiting van de ramen daar ervaren? Gingen zij ook 'ondergronds'? Bezochten ze meer sekshuizen? Die vraag wordt woensdagmiddag beantwoord tijdens de presentatie van het rapport 'Closing brothels is closing eyes?' van de Universiteit Utrecht.

Die deed met meerdere mensen onderzoek naar de gevolgen van de sluiting van het Zandpad en de Hardebollenstraat. Een deel van de bevindingen uit het onderzoek was al bekend, maar de rol van de klanten was nog niet tegen het licht gehouden. Tamar Shiboleth ondervroeg verschillende klanten en presenteert woensdagmiddag haar bevindingen.

Haar collega Dina Siegel gaat tijdens de presentatie ook uitgebreid in op de resultaten van haar onderzoek. Zij vertelde twee maanden geleden al aan het AD Utrechts Nieuwsblad dat de gemeente Utrecht met het sluiten van de prostitutieboten aan het Zandpad precies het tegenovergestelde bereikt heeft van wat de bedoeling was. De ramen moesten dicht om mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan, maar de vrouwen zijn er nu juist veel slechter aan toe.

Quote

De vrouwen zijn echter in de financiële problemen gekomen, zijn werkeloos, hun gezondheid is verslech­terd en hun imago en privéleven is beschadigd.

Dina Siegel, onderzoeker

Imago
,,Het beleid was er op gericht om de vrouwen te beschermen tegen risico's en onveilige situaties,'' zegt Siegel. De vrouwen zijn echter in de financiële problemen gekomen, zijn werkeloos, hun gezondheid is verslechterd en hun imago en privéleven is beschadigd.

De gemeente krijgt er flink van langs van de onderzoekers. 'Er is weinig kennis bij de gemeente over de situatie van de prostituees op dit moment. Honderden sekswerkers, die met mensenhandelproblematiek te maken hebben gehad, zijn slachtoffer geworden van  ondoordachte  en overhaaste beleidsbeslissingen.' Twee maanden geleden zei onderzoekster Dina Siegel al in het AD dat de prostituees van het Zandpad te zwaar gestraft waren.

Uitbuiting
De gemeente sloot de boten aan het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat in het centrum van Utrecht in de zomer van 2013 omdat er uitbuiting van vrouwen zou plaatsvinden. De vergunningen van de exploitanten werden ingetrokken. De gemeente beloofde snel met alternatieve oplossingen te komen voor de ongeveer driehonderd werkeloos geworden sekswerkers, maar die plannen komen niet van de grond omdat ze onhaalbaar lijken te zijn. Geen enkele geïnteresserde partij durft onder de strikte voorwaarden van de gemeente te investeren in nieuwe ramen.

Freya, de coöperatie van prostituees die na de sluiting van de ramen werd opgericht, vroeg een vergunning aan voor de Hardebollenstraat, maar die werd door de gemeente geweigerd. Dinsdag vocht Freya die weigering bij de rechtbank aan en werd deels in het gelijk gesteld. Freya en de gemeente moeten weer gaan onderhandelen met nieuwe voorwaarden.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht