Volledig scherm
© ANP

Prijs tussenwoning in Utrecht nadert vier ton

Huizenkopers in Utrecht moeten steeds dieper in de buidel tasten. Vooral de tussenwoningen in de stad zijn duurder geworden.

De mediaan van de verkoopprijs, die veel makelaars hanteren als maatstaf voor de prijsontwikkeling, steeg voor tussenwoningen in het tweede kwartaal van 2018 naar ruim 388.000 euro. Dat is 13 procent hoger dan een jaar geleden, blijkt uit de vandaag gepubliceerde woningmarktrapportage van Brecheisen Makelaars.

Utrecht kent relatief veel appartementen en weinig tussenwoningen met tuin, verklaart makelaar-taxateur Jan-Paul Welter. De druk op tussenwoningen is al lang gigantisch, waardoor de prijs blijft stijgen. Als gevolg van de stijgende prijzen kiezen steeds meer gezinnen voor een woning met tuin buiten de stad, ziet de makelaar.

Kopers uit Amsterdam

De grote vraag naar woningen in Utrecht wordt versterkt door kopers uit Amsterdam, die daar hun huis voor een nog hogere prijs hebben verkocht. Het leidt regelmatig tot biedingen van tienduizenden euro's boven de vraagprijs. Ander gevolg is dat huizen razendsnel worden verkocht. De looptijd is zo'n 3,5 week; sneller kan vrijwel niet.

„Als je echt, maar dan ook echt heel erg graag in Utrecht-stad wilt wonen, moet je in ieder geval over een hoop geduld beschikken, constateert het makelaarskantoor in de rapportage. Of over een flinke zak met (eigen) geld. Of het beste is nog: beide.

De vierkantemeterprijs ligt op zo'n 3500 euro. De stijging ten opzichte van een jaar geleden is 11 procent. In vergelijking met twee jaar geleden maakte de vierkantemeterprijs een sprong van bijna 25 procent.

IJsselstein

In de gemeenten om de stad heen stijgen de prijzen ook fors. IJsselstein neemt een opvallende positie in. Er is jaren amper nieuwbouw geweest, waardoor er weinig doorstroming is. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden slechts 58 huizen te koop, wat het schier onmogelijk maakt om naar IJsselstein te verhuizen, stelt Brecheisen. 

De komende jaren wordt in Utrecht flink bijgebouwd. De verwachting is dat het de druk op de huizenmarkt enigszins verlicht. Tot en met 2019 start de bouw van ruim 13.000 woningen op verschillende plekken in de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht