Veel straten in Overvecht worden de komende jaren onder handen genomen. Om de veiligheid te verbeteren moet de snelheid van 50 kilometer per uur worden verlaagd naar 30 kilometer per uur.
Volledig scherm
Veel straten in Overvecht worden de komende jaren onder handen genomen. Om de veiligheid te verbeteren moet de snelheid van 50 kilometer per uur worden verlaagd naar 30 kilometer per uur. © Angeliek de Jonge

Prijsvraag: wie helpt de gemeente Utrecht aan gouden idee voor verkeersveilige wegen?

Utrecht roept haar inwoners via een prijsvraag op om een manier te verzinnen waarop straten met zo min mogelijk maatregelen en geld tot 30 kilometer-zone kunnen worden omgetoverd. De stad wil vooral in de wijken Kanaleneiland en Overvecht de snelheid omlaag brengen.

Begin vorig jaar maakte de gemeente al bekend dat ze, om de veiligheid (van het oversteken) te verbeteren, de snelheid in zo veel mogelijk straten omlaag wil brengen naar 30 kilometer per uur. In de afgelopen jaren zijn er al talloze wegen omgevormd waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden.

Vooral in Overvecht en Kanaleneiland moet er nog veel gebeuren, laat verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad weten. In deze wijken gaat het om zo’n 105 straten die aangepakt moeten worden. Al bestaande 30 kilometer wegen moeten ook vaak nog veiliger worden gemaakt.

Het omlaag brengen van de snelheid past in het verkeersbeleid van de gemeente. De bedoeling is niet alleen dat het veiliger wordt, maar ook dat de leefbaarheid en gezondheid van omwonenden toeneemt. Ook zou dit wandelen en fietsen moeten stimuleren, omdat deze verkeersdeelnemers vaker vrij baan krijgen.

De gemeente zet eind dit jaar de prijsvraag uit om ideeën uit de stad te halen om met beperkte veranderingen de snelheid omlaag te brengen. ,,We verwachten de uitkomsten van de prijsvraag in het begin van het nieuwe jaar. We weten dan welke maatregel(en) we kunnen doorvoeren en wat de bijbehorende kosten zijn.’’

Wat inzenders met de prijsvraag kunnen winnen, heeft de gemeente niet bekend gemaakt. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht