Volledig scherm
© G&S Vastgoed KondorWessels Projecten

Primeur: Utrecht krijgt 'verticaal bos om in te wonen'

Met de bouw van de twee gebouwen Wonderwoods, naast de Jaarbeurs, krijgt Utrecht als eerste in Nederland een verticaal bos. Het project dat uit twee gebouwen bestaat wordt ontwikkeld door G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten en moet in 2022 gereed zijn.

Volledig scherm
© G&S Vastgoed KondorWessels Projecten

Niemand minder dan de Italiaanse architect Stefano Boeri tekende voor het groene gebouw. Hij wordt gezien als de uitvinder van het verticaal bos. Roberto Meyer van het Amsterdamse MVSA Architects (Rotterdam CS) tekende voor het glazen gebouw.

De stad Utrecht wilde iets bijzonders met het gebied naast de Jaarbeurs, het Healthy Urban Quarter. Er werd een prijsvraag uitgeschreven. Het moest een ontwerp worden waarin alles wat Utrecht uitstraalt, verwerkt zou worden. Volgens wethouder Victor Everhardt heeft Utrecht op London na het beste vestigingsklimaat voor bedrijven in Europa. Het is volgens hem een erg snel groeiende stad waar in 2030 400.000 mensen wonen.

Wonderwoods moet volgens G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten als herkenningspunt een regelrechte concurrent voor de Dom worden. Rondom het project moeten volgens de ontwerpers typische Utrechtse pleintjes worden gerealiseerd met horeca met veel slow food als tegenhanger van de fast food bij Utrecht CS.

Volledig scherm
© G&S Vastgoed KondorWessels Projecten

Bijzonder is dat naast wonen (huur en koop), werken en horeca het groen een hele prominente en publieke rol krijgt. Beide gebouwen in het project zijn elkaars tegenpolen. Het ontwerp van Roberto Meyer kent heel veel glas, maar ook heel veel binnentuinen, het ontwerp van Stefano Boeri is aan de buitenkant groener dan groen, net als zijn beroemde ontwerp Vertical Forest in Milaan. Dat groen wordt bovendien deels publiek toegankelijk. Het publiek kan via een loopbrug van het ene naar het andere gebouw komen.

Planten en bomen

Kantoorgebouwen met veel glas dragen bij aan de lokale opwarming van steden. Wonderwoods moet juist opwarming tegengaan. De in totaal 10.000 planten, waarvan 360 bomen moeten daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Zo is het groen goed voor het verwerken van 5400 kg kooldioxide per jaar en produceren de planten samen 41.400 kg zuurstof. Het regenwater dat op beide gebouwen terecht komt wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de planten.

De ontwerpers hebben nauw samengewerkt met Utrechtse partners bij de uitwerking van de plannen. Zo is de keuze van de beplanting tot stand gekomen in samenwerking met de Botanische Tuinen in Utrecht. Er is zoveel mogelijk gekozen voor struiken en bomen die ook de Utrechtse Heuvelrug voorkomen. HKU en Universiteit Utrecht hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van Playlab waar ontdekken, leren en maken samenkomt. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een auditorium waar lezingen kunnen worden gehouden. Ook zou de stadsecoloog een vaste plek in Wonderwoods moeten krijgen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht