Volledig scherm
In de kantine van Hercules praten ouderen en leden van de sportclub over de invulling van De Derde Helft © Foto USV Hercules

Primeur voor Nederland: Hercules zet sportkantine open voor ouderen uit de buurt

Als eerste sportvereniging in Nederland zet USV Hercules haar kantine in de Utrechtse wijk Voordorp open voor ouderen uit de buurt. Onder de naam ‘De Derde Helft‘ moet de kantine van Hercules de vaste ontmoetingsplek worden waar ouderen uit de buurt elkaar meerdere keren per week ontmoeten. Samen sporten, spelletjes doen, dansen, of gewoon bijpraten; alles kan en mag. De aftrap is op 10 juli.

Het Nationaal Ouderenfonds wil de komende twee jaar onder de naam De Derde Helft minimaal vijftig sportkantines in Nederland omtoveren tot aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen voor 55-plussers. USV Hercules in Voordorp heeft zich als eerste vereniging in Nederland opgeworpen dit project handen en voeten te geven. In samenwerking met Beter Thuis, Dock, SportUtrecht en de buurtbewoners wil USV Hercules een programma samenstellen dat aansluit bij de wensen van de 55-plussers uit Noordoost.

Meerdere verenigingen in Nederland zijn geïnteresseerd in het uitrollen van De Derde Helft in de eigen sportkantine. Hierbij vormt de sportkantine de ontmoetingsplaats voor ouderen uit de buurt, waar zij anderen ontmoeten en niet alleen deelnemers maar ook organisator van activiteiten kunnen zijn. 

Hoewel de activiteiten plaats gaan vinden in de sportkantine, hoeven de activiteiten juist niet sportief van aard te zijn. Van puzzelmiddag tot literatuuractiviteiten en van Oud-Hollandse spellen tot stijldansen, alles is mogelijk. 

Tekentafel 

Algemeen voorzitter Fons Visser van Hercules benaderde drie maanden geleden het Nationaal Ouderenfonds met de vraag of zijn vereniging in aanmerking kon komen voor een project van het Ouderenfonds. Gelet op ligging van Hercules en het feit dat bij de club kunstgrasvelden, tennisbanen en een sporthal aanwezig zijn, stelde landelijk projectleider Johan Annema van het Ouderenfonds Visser voor met De Derde Helft aan de slag te gaan. Dat project lag toen nog op de tekentafel. 

Hercules kwam afgelopen week samen met bewoners en maatschappelijke organisaties uit Utrecht Noord-Oost (o.a. wijkcomité Noord-Oost, Beter Thuis, SportUtrecht en de Vrijwilligerscentrale). Er bleek vooral dat er veel behoefte is aan beweging. Oud-Hollandse spelletjes waren ook in trek, evenals themasessies over voeding en zingeving. 

Hercules zelf is ook enthousiast en heeft op woensdag 10 juli een grootse aftrapbijeenkomst gepland.  ,,Wij willen graag de eerste zijn in Nederland die De Derde Helft op de kaart zet”, zegt Herculesvoorzitter Fons Visser. ,,Gezien de opkomst en het enthousiasme van vandaag heb ik er alle vertrouwen in.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht