Prinses Beatrix plant ‘duurzame’ koningslinde in Griftpark

VideoPrinses Beatrix heeft vandaag een boom geplant in het Griftpark in Utrecht. Kinderen van scholen in de buurt mochten meehelpen met het planten. De boom staat symbool voor duurzaamheid.

Rond half elf verzamelen omwonenden en andere bezoekers zich bij stadsboerderij de Griftsteede in het Griftpark.  De boom die geplant moet worden staat al klaar. 

Prinses Beatrix arriveert om elf uur en veel bezoekers drommen om haar heen om een glimp van haar op te vangen. De voorzitter van initiatiefgroep In Vrijheid Verbonden, Bikram Lalbahadoersing, spreekt de prinses toe. ,,De boom staat symbool voor een duurzame samenleving, want wij willen wat betekenen voor de toekomst.’’

Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Vervuilde grond

Tot 1960 stond er een gasfabriek op de plaats waar nu het Griftpark ligt. Na de sluiting was de grond van het gebied sterk vervuild en kreeg de plek al snel de bijnaam Gifpark. Later werd er een bacterie in de grond gevonden die zich voedt met de vervuilde grond. ,,Over een jaar of veertig zal de grond door de bacterie op een natuurlijke manier gereinigd zijn. Dit park is daarom een mooie plek om stil te staan bij duurzaamheid’’, legt Lalbahadoersing de prinses uit. 

Quote

Eigenlijk mocht ik niet helpen, maar ik heb het gewoon stiekem gedaan

Fenne (7)

Na de toespraak is het tijd om de boom te planten. Prinses Beatrix loopt samen met burgemeester Jan van Zanen en een aantal medewerkers van de gemeente naar de plaats waar de boom moet komen. De prinses is druk in gesprek met een van de medewerkers. Hij vertelt haar alle ins en outs van de koningslinde, de boom die prinses Beatrix gaat planten. 

Kuil

In het grasveld is de kuil al gegraven en de boom wordt voorzichtig in het gat gezet. Alle kinderen worden naar voren geroepen om te komen helpen. Samen met de prinses maken ze het gat in de grond dicht. De modder vliegt in het rond. ,,Eigenlijk mocht ik niet helpen, maar ik heb het gewoon stiekem gedaan’’, zegt Fenne (7). Ze was samen met haar vriendinnetje, Floor, in het park aan het spelen toen ze prinses Beatrix een boom zag planten. ,,Toen we dat zagen hebben we snel onze moeder gehaald’’, zegt Floor (8).

,,Ik ben snel naar het park gekomen toen ik het hoorde van de meiden’’, zegt Annemarie Rooden, de moeder van Fenne. Ondanks dat Rooden niet zo veel met het koningshuis heeft, is ze toch blij dat prinses Beatrix vandaag de boom komt planten. ,,Het is toch wel heel bijzonder om haar in het echt te zien’’, zegt ze.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht