Volledig scherm
Het afgesloten wandelpad bij de woning van prinses Irene. © William Hoogteyling

Prinses Irene trekt aan langste eind in rel om afgesloten wandelpad in Doorn

videoHet veelbesproken Maarnse Voetpad van Doorn blijft gesloten voor wandelaars. Prinses Irene had het pad, dat door haar achtertuin loopt, afgesloten met een hek. Gebruikers van het voetpad protesteerden tegen die afsluiting, maar de gemeente vindt nu dat Irene het pad mag afsluiten.

Het Voetpad Doorn werd in het verleden al gebruikt door kerkgangers uit Maarn om er op zondag op naar de kerk te lopen. Later werd het een populair wandelpad. Totdat het terrein werd aangekocht door prinses Irene van Lippe-Biesterfeld. Zij zorgde voor een heuse rel in haar woonplaats Doorn door het pad af te sluiten, tot grote woede van wandelaars.

Die wilden geen hek en vroegen de gemeente om maatregelen. Het duurde even, maar burgemeester Frits Naafs heeft nu besloten dat het pad legaal is afgesloten. Het wandelpad ligt op het terrein van de prinses en zij heeft het recht om dat te doen, meent Naafs. Sinds 1997 behoort het pad niet meer tot de openbare weg en daarom kan Naafs er niet meer handhaven.

Pottenkijkers 

De vorige eigenaar had het pad verlegd en daartoe een stuk grond, grenzend aan het bos, aangekocht. Hij vond het goed dat mensen gebruikmaakten van het pad. Daar zette de prinses, toen ze de kapitale villa met tuin in Doorn kocht, een dikke streep door. Zij wilde geen pottenkijkers in haar achtertuin. 

,,Daarmee is de afsluiting geheel geoorloofd”, stelt Naafs. ,,Wij begrijpen het belang van de recreatieve wandelaars en prijzen dat ze opkomen voor de cultuurhistorische waarde van onze gemeente. Maar het geschetste beeld, dat specifieke inwoners meer macht of invloed hebben op basis van hun positie in de maatschappij, is onjuist. Ons standpunt is gebaseerd op de feitelijke en juridische situatie. Niets meer en niets minder.” 

In november maakten wij deze video over het wandelpad in de achtertuin van prinses Irene.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht