Volledig scherm
© ANP

Privacybeschermer noemt Utrechtse kentekenscan gevaarlijke ontwikkeling

PollWie in Utrecht met een auto een bedrijventerrein of meubelboulevard oprijdt, wordt via beveiligingscamera’s gescand en gecontroleerd. Stichting Privacy First noemt de ontwikkeling gevaarlijk. 

Poll

De kentekens van alle voertuigen op Utrechtse bedrijventerreinen worden gescand. Goed idee?

  • Ja (48%)
  • Nee (52%)
607 stemmen

Op vrijwel alle wegen naar zeven bedrijventerreinen en de meubelboulevard in Utrecht worden sinds begin deze maand de kentekens van passerende auto’s gescand. Politie, beveiligingsbedrijven en autoverzekeraars werken samen om door middel van deze scans gestolen auto’s snel op te sporen en nieuwe criminaliteit te voorkomen. 

Persoonsgegevens 

 Vervolgens wordt in het ‘Vermiste Auto Register’ van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gecontroleerd of de auto gestolen is. Als dat zo is, schakelt het beveiligingsbedrijf van het bedrijventerrein de politie in. Een beveiliger met een surveillance-auto volgt zelf de gestolen auto tot de politie is gearriveerd.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt in zijn algemeenheid dat kentekens geen persoonsgegevens zijn. De VbV concludeert daarmee dat de controle mag. ,,We gaan er van uit dat de VbV zich aan de regels houdt, maar wij kennen dit project niet'', zegt woordvoerder Frederique Hermie van de Autoriteit Persoonsgegevens.'' 

Hacken

Quote

Als criminelen het systeem hacken, kunnen ze live meekijken welke auto's gescand worden.

Directeur Vincent Böhre van Privacy First

Privacy First, een onafhankelijke stichting die de privacy-belangen van burgers probeert de behartigen, noemt de ontwikkeling gevaarlijk. ,,Dit zijn wel degelijk persoonsgegevens'', zegt directeur Vincent Böhre van Privacy First. ,,Als criminelen het systeem hacken, kunnen ze live meekijken welke auto's gescand worden. Terwijl jij dan bij de Ikea nieuwe meubels uitzoekt, kunnen zij  je hele huis leeghalen.''

Volgens het VbV zal dat niet zo'n vaart lopen. ,,Alle systemen zijn beveiligd, daar kom je niet in'', zegt woordvoerder Margreet Jansen van de VbV. 

In het verleden is al voldoende gebleken dat dergelijke systemen eenvoudig gekraakt kunnen worden, vindt Privacy First. Dat de kentekengegevens alleen door bevoegde instanties ingezien kunnen worden, biedt ook geen garanties, zo bleek onlangs in Utrecht. Een politie-agent noteerde kentekens van bezoekers van een homo-ontmoetingsplek bij Maarssen, zocht de persoonsgegevens erbij en ging die mensen chanteren. ,,Stel dat je op een bedrijventerrein een stiekeme ontmoeting hebt, dan kan je daar nu dus ook mee gechanteerd worden'', stelt Böhre. 

Gestolen

De bedrijventerreinen in Utrecht die meedoen zijn de Woonboulevard, Cartesius, Business Eiland, Lage Weide, Papendorp, Nieuw Overvecht, Oudenrijn en Rijnsweerd. Het is voor het Verbond van Verzekeraars de dertiende samenwerking op dit gebied. In de meeste gevallen gaat het om bedrijventerreinen. Amsterdam controleert ook de kentekens die de scanauto's van parkeerhandhavers registreren.

Volgens het Verbond van Verzekeraars voorkomt het systeem criminaliteit, omdat auto’s vaak gestolen worden om nieuwe misdrijven mee te plegen. Justitie heeft de beelden inmiddels in haar opsporingsonderzoeken gebruikt. De bedrijven hebben zelf om de controles gevraagd. Zij dragen dan ook de extra kosten die hun beveiligingsbedrijf ervoor maakt.   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht