De Uithoflijn.
Volledig scherm
De Uithoflijn. © Foto Ruud Voest

Problemen Uithoflijn nog stééds niet opgelost: groot deel gloednieuwe trams is stuk

Over vier weken moet ’ie gaan rijden, maar achter de schermen zijn er nog steeds grote zorgen over de Uithoflijn. Een groot deel van de gloednieuwe trams staat defect in de remise in Nieuwegein.

Vanaf 16 december vertrekt er eens in de zes minuten een tram vanaf het Centraal Station richting De Uithof. Om de ruim vierduizend studenten en werknemers per uur soepel op hun plaats van bestemming te krijgen, worden extra lange trams ingezet. In totaal twintig tramstellen zijn nodig om volgens dienstregeling te kunnen rijden. 

Probleem is dat een groot deel van de trams nu werkloos in de remise staat. Ze zijn defect of hebben te kampen met storingen. En ze kunnen niet 1-2-3 worden gemaakt. Want de gloednieuwe tramremise is er nog niet helemaal klaar voor. ,,We hebben nog te maken met installaties die nog niet goed in bedrijf zijn”, zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht. ,,Ook zijn nog niet alle werksporen te gebruiken. Daarom kunnen we nu nog niet volgens dienstregeling testen.” 

Hoeveel trams er precies noodgedwongen stilstaan, is niet duidelijk. ,,Het aantal schommelt van dag tot dag. Maar het is nu in elk geval onvoldoende om nu al in bedrijf te gaan.”

Hens aan dek

Gaat het dan wel lukken om 16 december te gaan rijden? ,,Dat is wel de bedoeling”, zegt de woordvoerder. ,,Het is alle hens aan dek, maar we weten waar we aan toe zijn.” De provincie schakelt extra monteurs in om het werk versneld uit te voeren. ,,Vanaf 5 december hebben we op alle werksporen stroom op de bovenleiding, zodat we sneller in en en uit de remise kunnen rijden.” 

Maar ook ná 16 december worden nog problemen verwacht, zegt de woordvoerder. ,,We hebben te maken met nieuwe trams. Die geven soms kinderziektes. En ook al zien we de laatste tijd het aantal storingen drastisch afnemen, we verwachten ook in de eerste fase van de reguliere dienstregeling wel wat dingetjes. Mede daarom houden we extra bussen achter de hand.”

De stilstaande trams is niet het enige mankement. Lees hier over ‘de zeven plagen van de Uithoflijn’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht