Volledig scherm
UMC Utrecht. © ANP

Proef hulp aan slachtoffers medische missers in Diakonessenhuis en UMC

Het Diakonessenhuis, UMC Utrecht en Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk starten samen met het Fonds Slachtofferhulp een proef om mensen te begeleiden na een medische misser. 

Slachtoffers van medische missers kunnen in Nederland nog niet rekenen op dezelfde opvang en erkenning als slachtoffers van bijvoorbeeld misdrijven, stelt het Fonds Slachtofferhulp. 'De enorme impact op het leven en de behoefte aan erkenning en hulp zijn echter vergelijkbaar'. Er is vaak sprake van uiterst schrijnende situaties waarin begeleiding hard nodig is om een veranderd leven weer op te pakken.

Gedupeerde patiënten van een medische misser, ook wel een medisch incident genoemd,  krijgen in de drie ziekenhuizen een onafhankelijke begeleider die hen zo nodig langdurig ondersteunt op praktisch, juridisch en psychosociaal vlak.  Naar verwachting zal de proef 1 tot 1,5 jaar duren.

Het Diakonessenhuis is benaderd door Fonds Slachtofferhulp om deel te nemen aan deze pilot. John Taks, voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis: ,,In ons ziekenhuis hechten we aan een persoonlijke en zorgvuldige opvang en begeleiding van patiënten en hun naasten als ze te maken krijgen met een medisch incident of calamiteit. Op dit moment hebben we zelf al een cliëntcontactpersoon die die begeleiding op zich neemt. Met de casemanager medische incidenten van Fonds Slachtofferhulp kunnen we extra hulp bieden aan patiënten of naasten die dat nodig hebben, hulp die we als ziekenhuis niet meteen kunnen bieden. Het heeft veel toegevoegde waarde dat we daarmee mensen in een moeilijke situatie nóg beter kunnen ondersteunen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht