Volledig scherm
De Rondweg in Houten, de bedoeling is helemaal over te gaan op led-verlichting. © William Hoogteyling

Proef in Houten: rondweg dimt 's nachts het licht om te besparen

De Rondweg van Houten krijgt op het gedeelte tussen de Dorpsstraat en De Staart ledverlichting die ‘s nachts kan worden gedimd. De komende drie dagen worden de huidige lampen vervangen en wordt het nieuwe systeem geïnstalleerd.

Het gaat om een proef, die vooral inzichtelijk moet maken hoeveel besparing mogelijk is op de verlichting van de Rondweg. Het is uiteindelijk de bedoeling de gehele Rondweg, net als de rest van Houten, te voorzien van duurzame straatverlichting. Die kan dan ook in de nachtelijke uren worden gedimd.

Dat de lampen gedimd kunnen worden, heeft volgens verantwoordelijk wethouder Herman Geerdes ook een gunstig effect op flora en fauna langs de Rondweg. Hij wil bovendien graag weten wat straks de ervaringen zijn van verkeersdeelnemers op dit betreffende stukje van de weg. Daarvoor wordt er woensdag een enquête online gezet op de gemeentelijke website, waar mensen hun mening kunnen weergeven.

Het is nu overigens ook al zo dat de verlichting van de noordelijke Rondweg ‘dynamisch’ is, wat wil zeggen dat bij weinig verkeersaanbod de straatlantaarns minder fel branden. ,,In tegenstelling tot de proef die we gaan doen, kunnen we hier niet inzichtelijk maken hoeveel geld dat precies oplevert.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht