Sluipverkeer scheurt elke dag door het kleine dorpje Westbroek.
Volledig scherm
Sluipverkeer scheurt elke dag door het kleine dorpje Westbroek. © Jeroen Jumelet

Proef met kentekencamera in Westbroek succesvol

De speciale camera die kentekens registreert op de Achterweteringsweg in Westbroek, blijft een maand langer staan. De gemeente De Bilt heeft de proef met kentekenregistratie om sluipverkeer te weren uit het dorp verlengd tot 1 april om meer ervaring op te doen met het systeem. De eerste resultaten van de proef zijn hoopgevend.

Al sinds 2009 geldt er een inrijverbod op de Achterweteringseweg in Westbroek gedurende de ochtend- en avondspits. Dat verbod wordt echter massaal genegeerd omdat handhaving in de praktijk erg lastig is. De politie controleert wel, maar moet vrijwel alle automobilisten onbestraft laten gaan omdat er veel eeuwigdurende ontheffingen zijn verleend.

Ontheffing

Sinds 1 december registreert een speciale camera alle kentekens van passerende voertuigen. Doel van de proef is een systeem te ontwikkelen dat sluipverkeer effectief weert, maar ook eenvoudig een ontheffing kan regelen voor een voertuig dat tijdelijk in Westbroek moet zijn voor bijvoorbeeld werkzaamheden.

Inmiddels is al wel duidelijk dat sinds de camera registreert, het aantal voertuigen tijdens de spits is afgenomen met ongeveer 65 procent. Uit de tussentijdse gegevens is ook vast komen te staan dat ongeveer een derde van alle passerende voertuigen geen ontheffing heeft om in de spits over de Achterweteringseweg te rijden.

De proef is gestart op initiatief van bewoners en ondernemers in Westbroek. Het vele sluipverkeer is de bewoners en ondernemers een doorn in het oog. Het tast volgens hen de leefbaarheid van het landelijk gebied aan. Bovendien komen de vele fietsers in de ochtend- en avondspits in het gedrang door het vele sluipverkeer dat files probeert te omzeilen aan de noordkant van Utrecht.

Opstartproblemen

Belangrijk onderdeel van de proef is het testen van een speciale app op de smartphone waarmee ontheffing kan worden aangevraagd voor bijvoorbeeld klanten. Deze app kende wat opstartproblemen waardoor er nog te weinig ervaring is opgedaan met het gebruik ervan.

Uiteindelijk wil de gemeente De Bilt naar een systeem toe waarbij de bewoners en ondernemers zelf een ontheffing kunnen regelen voor klanten en bezoek en waarbij sluipverkeer automatisch wordt geregistreerd en beboet.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht