Project in Utrecht vraagt aandacht voor stress onder leerlingen
Het Utrechtse initiatief Stress op School vraagt aandacht voor stress onder leerlingen. Op het Anna Lyceum in Nieuwegein geeft docent Guiot Duermeijer daarom les over wat er gebeurt als je het elastiekje nét te ver oprekt.
Delen per e-mail
Ik word meer gestrest van dit spel dan van iets anders”, merkt Isa (12) quasigefrustreerd op als ze de volgekladde papiertjes aan docent Guiot Duermeijer overhandigt. Die heeft de brugklas net zoveel mogelijk ‘berichtjes’ aan elkaar laten sturen. Niet digitaal, zoals dat normaal gesproken gaat via Whatsapp, Snapchat of Instagram, maar gewoon op papier.
,,Moet ik hier allemaal op reageren”, roept Luuk (13) wanhopig als hij, kort voor het einde van de oefening, nóg een gekleurd papiertje toegeschoven krijgt. De stapel voor zijn neus is al een onontwarbare kluwen. ,,Jij moet deze nog doen”, wijst hij zijn groepsgenoot Nikola (14) terecht.
Volgens Duermeijer is het voor jongeren heel zinvol om eens te zien hoeveel berichtjes ze elkaar dagelijks sturen via allerlei sociale media. ,,Op sociale media zien ze vooral elkaars plezier en succes, waardoor ze denken ‘dat wil ik ook’. Die extra druk leggen we onszelf op.”
Daar komt nog bij dat jongeren tegenwoordig sowieso al onder druk staan om alsmaar te presteren, vindt hij. ,,Niet alleen op school, maar in alles wat zij van ons als maatschappij ervaren. Ze moeten de allerbeste zijn op school, moeten op hockey, op zwemmen… Dat was twintig jaar geleden natuurlijk ook al, maar onze samenleving is wel een stukje sneller geworden.”
Harde cijfers over hoeveel jongeren kampen met stressklachten zijn er niet, maar ook de Kinderombudsman constateerde eind vorig jaar een hoge werkdruk onder scholieren. Leerlingen die willen gaan slapen tijdens de les, uitslag krijgen of continu in beweging zijn. Zo pikt Duermijer de stresskippen eruit. ,,Ik heb meegemaakt dat een meisje in 4havo is uitgevallen. Ze kon gewoon niks meer, lag stuk op bed of op de bank.”
Samen met stressexpert Diane Bos en jongerencoach Lotte Lancee richtte hij daarom begin dit jaar het initiatief Stress op School op. Daarmee geven ze workshops in de klas en aan mentoren hoe om te gaan met stress of gestreste leerlingen. ,,Ik maak bijvoorbeeld de vergelijking met een elastiekje. Als je die te veel oprekt, knapt ie en dat gebeurt ook bij mensen.”
Maar de oefening met de ‘analoge’ sociale media maakt de meeste indruk in de brugklas van het Anna van Rijn Lyceum. Je krijgt er veel stress van, je móet meteen antwoorden, en er zijn zoveel verschillende blaadjes, zo klagen de leerlingen naderhand.
,,Inderdaad”, antwoordt Duermeijer. ,,We denken allemaal dat we heel veel tegelijk kunnen, maar dat kunnen we helemaal niet. Als je denkt even lekker te chillen met sociale media, is dat helemaal niet ontspannend. Je bent continu aan het schakelen.”
Isa, Nikola en Luuk herkennen dat wel. Nikola: ,,Dat je ’s avonds voor het slapengaan nog aan het appen bent. Maar dat is dus ontspannend voor je lijf maar niet voor je hoofd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stevige kritiek op wéér extra bijdrage voor ‘vervuilend massa-evenement’ Vuelta
Een groot aantal Utrechtse raadsfracties uit stevige kritiek op de extra bijdrage van 250.000 euro die nodig is om de Ronde van Spanje in 2022 alsnog naar Utrecht te halen. Maar hoewel het nog allerminst zeker is of het evenement vanwege de coronapandemie kan plaatsvinden, wil een meerderheid van de gemeenteraad het extra geld toch opzij zetten. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Rhenen krijgt namen slachtoffers toeslagenaffaire en gaat vragen of ze hulp nodig hebben: ‘Ze kunnen allerlei problemen hebben’
Rhenen wil hulp bieden aan gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Dat is mogelijk omdat de Belastingdienst de namen van die mensen doorgeeft aan de gemeente. ,,Al kan het zijn dat niet iedereen op hulp van de gemeente zit te wachten", zegt Jolanda de Heer. -
PREMIUM
Culemborger Barry werd onbedoeld café-eigenaar en runt nu ineens ook een bierwinkel
Met zijn collectie van 8000 flessen geldt Barry ter Meulen uit Culemborg als een van de grootste verzamelaars van Nederlandse biermerken. Zijn droom is een museum te beginnen, maar daarvoor neemt hij wel een omweg. Want behalve dat hij onbedoeld café-eigenaar werd, is hij nu ook vrij spontaan een bierwinkel gestart. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
Update
Klimaatcoalitie Utrecht zwaar teleurgesteld in gemeente over beperkt aantal demonstranten
De Utrechtse Klimaat Coalitie houdt volgend weekend een actie op het op het Jaarbeursplein. De gemeente Utrecht staat daarbij maximaal 200 deelnemers toe, tijdens het klimaatalarm dat die dag in meer dan 40 steden in Nederland zal klinken. -
PREMIUM
Poetsen beu? Peter bedacht dé oplossing voor kinderen (en gefrustreerde ouders): tandpasta-tabletten
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
In samenwerking met indebuurt Utrecht