Een rustig station Utrecht Zuilen.
Volledig scherm
Een rustig station Utrecht Zuilen. © ©RUUD VOEST

ProRail wil onkruid duurzaam bestrijden en richt daarom proefstation in bij Utrecht Zuilen

Langs het spoor bij station Utrecht Zuilen is spoorbeheerder ProRail dit voorjaar begonnen met een proeftuin. Doel is om een manier te vinden om hardnekkig onkruid te bestrijden, duurzaam en dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

In de proeftuin zijn zes vakken ingericht waar aan de hand van praktijkproeven testen plaatsvinden rond de bestrijding van hardnekkig onkruid, zoals de Japanse Duizendknoop. Onderdeel van de proefvakken zijn onder meer de methodes: electricide (elektriciteit om onkruid van binnenuit te koken, van de wortels naar de bovengrondse delen), afdekken en wortelbehandeling met heet water.

Hardnekkig

De proef loopt tot en met 30 september 2021. Doel is om in ieder geval de vier meest hardnekkige onkruidsoorten duurzaam te kunnen bestrijden. Daartoe zijn zes proefvlakken ingericht van bijna twintig vierkante meter per stuk. De vakken liggen op een spoortalud in de bebouwde omgeving, ver van een geluidscherm en met een hek afgesloten van de directe omgeving. 

De spoorbeheerder wil uiteindelijk vooral biodiversiteit in de spoorbermen krijgen. Maar met het onkruid dat veel schade aanricht is dat lastig. Hiertoe behoort ook de ‘invasieve exoot’ reuzenberenklauw, die van oorsprong ook niet in Nederland voorkomt. Deze planten verdringen niet alleen inheemse soorten en maar kunnen ook veel schade aanrichten bij spoorbermen. 

Effecten

Zes marktpartijen testen hun eigen bestrijdingsmethode in de vakken. Een specialistisch bureau bekijkt de effecten dit jaar en volgend jaar. Uiteindelijk wil ProRail in 2025 volledig af zijn van chemische bestrijdingsmiddelen, blijkt uit  beantwoording van vragen van Tweede Kamerlid De Groot (D66) door Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen).

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht