Volledig scherm
De A12. © Raphael Drent

Protest tegen hogere snelheid op A12 bij Maarn

Utrechtse Heuvelrug en de Vereniging Bewonersbelangen Maarn-Maarsbergen zijn faliekant tegen het besluit van het rijk om de maximum snelheid op de A12 tussen Driebergen en veenendaal te verhogen naar 130 kilometer per uur. Ze vinden de hiermee gepaard gaande toename van geluidsoverlast en luchtvervuiling voor inwoners van Maarn en Maarsbergen onverantwoord.

,,De A12 snijdt dwars door Maarn en loopt rakelings langs Maarsbergen. Met het huidige regiem van 100/120 overdag en 's nachts 130 kilometer is voor ons al een grens overschreden. Door de snelheid op de A12 te verhogen naar een permanente 130 km per uur wordt onze leefomgeving nog verder aangetast'', aldus voorzitter Ronald Letema van de Vereniging Bewonersbelangen Maarn- Maarsbergen.

Luchtkwaliteit, geluid, veiligheid en natuur komen met de verhoging in het geding, meent de vereniging. Ook laat Letema weten dat sinds de verbreding van de A12 Maarn-Noord al opgezadeld zit met extra geluidsoverlast doordat de schermen langs de A12 aan de noordzijde van het dorp lager zijn dan aan de zuidzijde.

Eerdere afspraken
Net als de Maarnse bewonersvereniging heeft ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug bezwaar aangetekend tegen het verkeersbesluit dat eind 2015 van kracht gaat. Wethouder Henk Veldhuizen zegt dat met het besluit om 24/7 130 kilometer per uur toe te staan er bovendien afgeweken wordt van eerdere afspraken die gemaakt zijn bij de verbreding van de A12.

,,Op de linkerplusstrook waar momenteel bij verkeersdrukte 100 kilometer per uur mag worden gereden, zal eind 2015 ook 130 kilometer gereden mogen worden. Maar die linker plusstrook is veel smaller. Over dat veiligheidsprobleem stappen ze nu heen'' aldus Veldhuizen.

Bovendien maken zowel de gemeente als de bewonersvereniging zich zorgen over de verhoogde uitstoot van luchtverontreinigende stoffen zoals kooldioxide en stikstof. Deze verhoogde uitstoot staat haaks op het landelijk Energieakkoord.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht