Protestmars door Utrecht tegen uitzetting van Afghaanse vluchtelingen

videoEen kleine tweehonderd mensen liepen vandaag een kleine protestmars door de binnenstad van Utrecht naar het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Bergstraat. Ze protesteerden tegen de uitzetting van Afghaanse vluchtingen naar hun thuisland. 

In Utrecht, Amsterdam en Nijmegen werden protestacties gehouden om Afghaanse vluchtelingen niet terug te sturen. De Europese Unie is van plan zo'n 80.000 Afghaanse vluchtelingen naar Afghanistan uit te zetten. Ondanks dat het land nog steeds wordt geteisterd door geweld van onder andere de Taliban en Islamitische Staat. 

De komende week zullen zeker in twintig andere steden in Europa mensen om die reden de straat op gaan. Uit cijfers van de Verenigde Naties bleek afgelopen week dat in 2017 bijna 3.500 Afghanen omkwamen bij het geweld in hun land. Zeker 7.000 mensen raakten gewond.

Nog niet veilig

,,Dit moet stoppen'', stelde Shakila die  de mensen in Utrecht op de stoep van de IND toesprak. ,,Het is er nog niet veilig. De opkomst van vandaag heeft bewezen dat we met z'n allen het oneens zijn met het beleid van veel Europese landen. We hopen dat we voldoende aandacht krijgen om de ogen te openen van Europese politici. Lang, veel te lang negeren ze de feitelijke situatie in het land en sturen ze steeds meer Afghaanse vluchtelingen terug. Hiermee geven we toe aan het toenemende anti- immigratie sentiment en dat is helemaal niet nodig. Vandaag eisen we dat onze politici zich bekommeren om de mensenrechten en die respecteren. We zijn er nog niet en er zullen mogelijk nog meer protestmarsen komen.''

Volledig scherm
De protestmars van Afghanen voor het kantoor van de IND in Utrecht. © Bernie van Unen
Volledig scherm
Afghanen protesteren tegen hun uitzetting. © Bernie van Unen

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht