Volledig scherm
De bussluis bij Veenendaal-Oost waar ProVeenendaal graag een nieuwe ontsluitingsroute wil voor het autoverkeer. © Herman Stöver

ProVeenendaal pleit voor extra ontsluitingsweg voor nieuwbouwwijk Oost

Komt er een nieuwe ontsluitingsweg om de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost bereikbaar te houden? Veel bewoners willen dat en de partij ProVeenendaal heeft er inmiddels vragen over gesteld op het gemeentehuis.

Wie in Veenendaal-Oost woont en met de auto weg moet, kan er over meepraten. Bijna elke ochtend staat er een lange file op de Van Essenlaan, de enige ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk naar de Rondweg-Oost. En het wordt alleen maar erger omdat er de komende jaren nog twee nieuwe woonwijken bij worden gebouwd.

Ontsluiting

De provincie heeft plannen voor een verbrede Rondweg-Oost waarbij de ontsluiting van de wijk verbeterd kan worden met nieuwe op- en afritten en een oversteek over de verdiepte rondweg. Maar het is nog maar de vraag of die er komt, want de provincie wil dat Veenendaal daaraan mee gaat betalen.

Raadslid Said el Hassnaoui zegt dat ProVeenendaal door meerdere bewoners van Veenendaal-Oost is benaderd. ‘Bewoners die helemaal achterin de wijk wonen, hebben dagelijks te maken met opstoppingen van gemiddeld 15 minuten om alleen maar hun de wijk uit te rijden’, zegt hij in een oproep aan de wethouder. 

‘Frappant genoeg is dit op regenachtige dagen nog langer omdat er meer mensen met de auto de wijk in- en uitrijden. Ook mensen van buiten de wijk die kinderen met de auto naar school brengen, vergroten de verkeersdruk.’ Volgens El Hassnaoui worden de zorgen alleen maar groter met de komst van supermarkt Lidl en de Albert Heijn.

Ontsnappingsroute

El Hassnaoui is niet de eerste politicus die kanttekeningen heeft bij de ontsluiting van de wijk. Op bijeenkomsten met bewoners over de Rondweg-Oost is al vaker gesproken over ontsluiting van de wijk. En dan met name aan de noordkant, bij de Dragonderweg. Die ‘ontsnappingsroute’ is sinds 2017 afgesloten voor autoverkeer omdat er een bussluis is aangelegd.

ProVeenendaal vraagt aan B en W om achter in de wijk een nieuwe in- en uitgang te maken om de druk op de huidige ontsluitingsweg te verminderen. El Hassnaoui: ‘Voor mensen die op het industrieterrein in Ede werken zou dit een enorme ontlading zijn. Zij kunnen middels deze route binnen 15 minuten op het industrieterrein in Ede zijn. Ze hoeven nu niet meer in de wijk stil te staan en daarna op de rondweg.’

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht